SAYA SAYANG MEREKA

31 December 2012

2 perkara terindah 2012

Assalamualaikum..

2 perkara terindah 2012..

1. 3 Mac: Jadi isteri kepada AMRI SYAH BIN ARSHAD
2. 25 November: Jadi umi kepada AMZAR IFFAT BIN AMRI SYAH

SYUKUR ALHAMDULILLAH..

26 December 2012

Check up Iffat 1 bulan

Assalamualaikum..

Cerita 1

Sebenarnya semalam iffat dh cukup sebulan.tp disebabkan semalam cuti, so checkup postpone hari ini.. Bfore pergi checkup kt klinik desa, kami pergi kk dulu untuk cek kuning iffat. Dan resultnya 9.7. Alhamdulillah, rujuk nurse dan dia kata dh xde kuning dan dh boeh stop cek.

Cerita 2

Sampai klinik desa dalam kul 11.15 dan jumpa nurse dalam 11.40. Mula2 timbang iffat dan ambil panjang badan. Pastu timbang berat umi iffat. Ambil hb. Nurse terang pasal perancangan keluarga. Iffat cucuk hepatitis B.

Berat iffat = 4.1 kg (lahir =3.01kg)
Panjang = 52 cm (lahir =48 cm)
Berat umi = 45.3 kg
Hb umi = 13.5
Perancangan keluarga = pil perancang

Then, kena pergi kk semula sbb umo sebulan mmg kena jumpa doktor.
Checkup iffat lepas ni adalah pada 30 jan dan umi pada 23 jan, untuk ambil pil perancang.

Cerita 3

Jumpa doktor kt kk, doktor tgok mcm ada kuning lg kt muka iffat, dan suh kami cek kuning lg hari jumaat, haddowww..malas sungguh nk p kk lg. Kemudian dia tgok hematoma iffat, dan pelik napa dah sebulan tp masih x surut. Dia suh kami refer pakar, dr. Fatimah. Tp dia xde, so kena dtg lg 3 or 4 hb jan.

Umi berdoa semoga hematoma iffat hanyala hematoma biasa, yang akan surut x lama lg, aminnnn..


25 December 2012

Persediaan bf iffat dua tahun


Assalamualaikum..

Iza berazam untuk breastfeed Iffat sampai usianya 2 tahun..so ada beberapa kelengkapan yg iza perlukan dalam menjayakan misi ni..hehehhh

1.Elctric and manual breastpump
2.Storage bottle
3.Sterilizer
4.Warmer
5.Cooler bag
6.Ice pack
Tiada dalam gambar
7.Nursing dress
8.Nursing bra

Dan paling penting adalah SOKONGAN SUAMI..
Semoga niat baik ini dipermudahkan ALLAH dan banyakla susu untuk si kecil iffat nant..aminnn




12 December 2012

Pengalaman bersalin part 3

Assalamualaikum..

Sory sgt2 ingt nk wat 2 entry je, tp bila update pakai ipad, xleh tulis panjang2..so ni entry yg ketiga dan terakhir unt part ni..

Bila dh siap proses jahitan tu, iza dibawa ke wad, masa ni mmg mamai2 la, mayb effect ubat thn sakit tu kot..ditolak atas troli sambil bby ada dkt sebelah..masa ni mmg duk tgok je muka baby..bestnya rasa..rupanya baby ni la yg ada dlm perut iza selama ni..alhamdulillah iza satu mlm je duk dkt wad..esoknya dh boleh balik..tp sebelum tu kena seluk lg sekali tau, untuk cek jahitan tu terbuka ke tak..tp dun wory, dgn teknik yg sama..tak rasa sakit pun..so jgn risau kena seluk ye :)

Before iza habiskn entry pengalaman bersalin ni, iza nk share some tips yg mana iza rasa dpt membantu korg bila nk bersalin nant..dan iza bersyukur sbb ALLAH permudahkan iza bersalin..sampai sekarang iza tertanya2 sendiri, apa yg iza dh buat smpi ALLAH mudahkan begitu sekali..sakit yg sekejap cuma..tp kena sentiasa ingt, ALLAH mudahkn yg ini, mungkin akan ada ujian yg akan diberi kemudian..wallahualammm..

Ni beberapa perkara yg iza buat before iza bersalin yg iza percaya memudahkan proses kelahiran..

1. Banyakkn berjalan
Iza seorg guru, so masa sesi persekolahan mmgla sgt bnyk bergerak..sekolah pulak besar, 4 tingkat..sehari tu adala 5 6 kali naik turun tangga..bila masuk 36 minggu je mmg dh ada yg menegur, perut dh turun..so bila perut dh turun, insyaAllah mudah bersalin.

2. Hubungan suami isteri
Hihi..malu sebenarnya nk share part yg ini tp bila anggap ia satu ilmu yg patot dikongsikn, so letak tepila malu tu..betol la org tua2 kata, kalu kita selalu bersama dgn suami, insyaALLAH mudah unt. bersalin. walaupun dh dkt dgn due, jgnla bimbang untuk bersama suami..sbb ia membantu bukak jalan dn ada 'sesuatu dlm air mani sumi yg membantu percepatkn proses bersalin..ni suami iza yg bgtau, hihi..Kalu rasa x yakin, rajin2 la tanya cik google..

3. Minum minyak kelapa
Iza minum minyak kelapa dara yg beli dari tanamera..1 camca setiap hari.tp iza start minum lmbat.minggu 38 baru iza minum, maksudnya cuma seminggu je la iza minum tu..kenapa lmbt?sbb ingtkn vco tu x sedap, takot muntah lepas minum..tp bila fikir untuk kebaikan..minumla jugak..rupa2nya xde rasa apa pun, cuma bau mcm sagun tu je ha..nyesal x minum awal,huuuu..

4. Minum air zamzam
Iza tak buat air selusuh, so sepanjang kt wad bfore bersalin tu minum air zamzam je la..kita tahu air zamzam bnyk khasiatnya kn :)

5. Keberkatan suami
RASANYA inila agaknya penyebab utama kenapa ALLAH permudahkn segalanya..iza bertuah dpt suami yg pemaaf..ingt lg, kalu setiap kali ada buat salah dgn suami..mest ckp mcm ni "abg jgnla marah ayg, nant ayg susah nk beranak"..sambil buat muka sedih, hhi..alhamdulillah mungkin suami x simpan dlm hati ksalahan yg iza buat tu..lpas tu suami rajin buat solat hajat dan tahajud, mohon isterinya ini mudah masa bersalin..syukur sgt2..TERIMA KASIH ABG..
"kalau dulu sebelum kawin, keberkatan dtg dr ibu bapa, tp lepas kawin, keberkaan dtg dr suami"..

6. Teknik pernafasan
Alhamdulillah, ada kawan share psl teknik pernafasan masa nk bersalin dan mmg ia sgt membantu..kalau teknik pernafasan kita betul, insyaALLAH rasa sakit tu akan kurang..korg tryla google teknik pernafasan, ia ada 4 steps dan try praktik kn dulu..

Cukupla iza share stakat ni dulu..lps ni mayb akan cerita pasal pengalaman berpantang atau kronologi anak kena jaundice..

Pengalaman bersalin part 2


Assalamualaikum..


Oke, sambung entry yg sblum ni ye..sementara tunggu nk masuk labour room tu, jumpa suami jap sbbnya nurse mintak semua baju baby tp dia xtau selimut yg mana..so umi ni jugakla yg mencariknya, nasib masa ni sakit x teruk lg..nurse pun ada suruh mkn sbb iza bgtau x mkn lg..lepas tu duduk skjp dgn suami, telan 2 keping biskut chipsmore, satu kotak air milo dgn sikit air zamzam..dgn harapan dpt bg tenaga masa nk  bersalin nant..dh siap tu masukla semula bilik saringan..org nk bersalin ni mmg diberi layanan istimewa kn, g labour room pun dihantar pakai kerusi roda, hikss..ingt lg labour room iza no.10. alhamdulillah dpt bilik sorg..sempat lg tanya dkt nurse, "dkt sini ke sy bersalin nant?".

Dalam pukul 4.45, contraction datang dalam 2 ke 3 minit..sakit contraction ni mmg 1st time rasa..x pernah lg rasa mcm tu sblm ni..buat nafas kita x teratur, buat kita mcm x reti nk bernafas..masa ni mulut mmg sentiasa baca doa nabi yunus..lepas tu dtg plak nurse nk masuk kn air dkt tgn..masa dia cucuk tu mmg double sakit la..dgn sakit contraction lg..tp tahan je.then dia pasang ctg kot..iza jeling2 jugak mesin kt sblh kanan iza tu..nmpk ada bacaan 140+-. Pastu assume, agaknya tu denyut jantung bby kot..

Kemudian dtg doktor pompuan india, muda..bgtau nk masukn tiub kencing..aduyai, xtau dia buat apa kt miss v, tp rasa mcm miss v tu dicucuk jarum, stkt ni, itula yg pling sakit, nyilu..Dan lepas tu, dia tekan2 perut bg kluarkn air kencing lalu tiub..rasala air kencing tu keluar, tp rasa x puas sbb iza mcm nk terkencing bnyk je..last2 kencing je atas cadar tu..bnyk..mayb air ketuban skali sbb dia dh pecahkn bfore tu..   

Then, suami masuk..lega bila dia dh ada kt sebelah..sempat lg pesan kt suami nant
tolg buatkn solat hajat..kt dlm bilik tu pun xpe..tp masa ni ni ckp pun dh x larat, sbb thn sakit..suami sempat bacakn yasin 1 kali..dh selesai tu mintak suami telefon kn mak bgtau iza nk bersalin. Suami ckp, mak nangis bila dia bgtau tu..huhu..kalu iza yg bgtau sendiri, kompem iza pun nangis sekali..mak dgn anak, sama je, dua dua kememeh, hihi..mak mertua plak, suami kata akan telefon nant..

Start 5.30 bgtau doktor contraction dh kerap, dia check dan kata bukaan dh 6 cm..dan jangkaan bersalin 2 3 jam lg..lepas tu nurse masukn ubat thn sakit kt bontot..masa ni pegang tgn suami..rasanya x sakit sgt..pukul 5.45 tiba2 rasa nk teran, kali ketiga rasa nk teran suruh suami bgtau nurse..nurse pun suruh teran..

Dia bgtau dh nmpk kepala baby..suruh suami tgok skali..bila diorg sume dh ready, nurse suruh tgn iza pegang buku lali..then dia suruh teran..bermula la sesi teran meneran..ambik nafas ikut mulut, then teran sekuat dan selama yg boleh..tp nafas iza x cukup panjang..bila ambil nafas semula, bby masuk dlm balik..tp nurse dgn suami x putus2 bg semangat.."oke2 pushhh, baguss..push lg.."..then nurse ckp, "sy gunting sikit ye"..iza ye kn aje dalam hati..terasa tiga kali dia gunting..tp yg ni x sakit sgt..suami kata bila kepala baby dh keluar, nurse tarik guna 4 tgn (2 orang nurse) untuk keluarkan bby..mayb bimbang kalau lmbt, lemas plak nant..iza x rasa pun baby dh selamat keluar sampaila di bgtau nurse yg bby dh keluar..nurse tu ckp lg "assalamualaikum"..hihi..lama gak baby senyap, x dengar suara dia..dia start nangis bila nurse masukn tiub dlm mulut dia untuk sedut segala kotoran..Baby lahir jam 6.12 ptg..

Perasaan masa tu?x percaya kot dh berjaya melahirkan seorang hamba ALLAH kt dunia ni..perasaan lega, bersyukur itu mmg ada, sbb dh selamat hadapi semua tu..alhamdulillah..nurse angkat bby tunjuk kt iza sambil tnya jantina baby tu dan iza bgtau boy..nurse suruh suami ambil wuduk untuk azankn baby..masa dgr suami azan tu rasa touching dan bangga sbb berjaya bg dia zuriat pelengkap hidup kami..bila dh selesai semua, suami disuruh keluar, dan baby plak xtau dibawa ke mana, mayb untuk dibersihkan..

Now turn untuk jahit menjahit plak..mula2 dia bius, tp rasa benang tu lalu daging kita mmg terasa cuma x sakit..sambil dia jahit, dia akan tekan miss v untuk kuarkan darah kotor..part yg ni sumpah sakit..lebih sakit dari meneran nk beranak..iza sampai pegang besi kt tepi tu, genggam kuat, 2 e kali mengerang..siap tanya nurse ada masukn something ke dlm lubang tu sbb sakit sgt mcm ada dimasukn sesuatu..tp nurse kata xde..lama jugak la proses jahitan tu..lebih 15 minit..

11 December 2012

Pengalaman bersalin part 1

Assalamualaikum semua..

Kali ni iza nk share pengalaman melahirkan si kecil AMZAR IFFAT..sblm ni baca pengalaman org lain je kn ;)

Bismillahirrahmanirrahim..

25.11.12 (Ahad) - 39w1d

Iza bgn lmbt hari tu..almaklumla, cuti skola..xde apa nk buat (dasar pemalas), haha...bgn2, lepak dpn tv sekejap dgn suami..pastu g buat breakfast..dalam kul 10.30 jugak rasanya..goreng jemput2 bawang adabi je..masa ni dh mula rasa sakit perut, rasa mcm sakit senggugut..sementara tunggu jemput2 tu masak, duduk sekejap..sbb nk redakan sakit..masa tu pikir, mayb sakit perut sbb lapar, yela sarapan lmbtkn, kalu kerja, biasa kul 8 dh sarapan..pastu pernah sekali masa 36 minggu, tgh2 malam rasa mcm contraction, ingt dh nk beranak, pastu suami gorengkan nuget, makan..terus hilang sakit..rupa2 nya sakit sbb lapar,hiiii..

Dh habis mkn jemput2 tu rasa sakit tak hilang lagi..last2 masuk bilik, sambung tido..sbb ingt sebelum ni, kalau kena senggugut pastu nk hilangkannya mesti tido..bila bgn, insyaALLAH hilang..tp ni dh bgn semula pun, sakit tu tak hilang lg..masa ni tak bgtau lg kt suami, sbb takot false alarm je..

Pastu bgn g mandi..masa mandi ni la nmpk ada cecair keluar dari miss v..ingtkn keputihan, tp bkn sbb ia cair dan menitis-nitis..oke, masa ni cool lg..lps mandi ni lah baru bgtahu suami ada leaking..then dia tgok dan ckp itu air ketuban dan terus ajak g hospital..Tp ckp dgn dia nk solat zohor  dulu..dalam solat tu masa sujud terakhir doa pad Dia moga dipermudahkan dan selamat semuanya..

Then siap2 sume, tgok checklist apa lg brg yg tertinggal, ambil..pastu minum minyak vco tanamera satu camca dgn air zamzam..ingtkn nk g mkn dulu sbb x lunch lg tp pernah terbaca kalu air ketuban dh pecah, dh xleh mkn..bimbang muntah semula..so terusla gerak ke HSI..tp dalam hati bimbang gak, takot xde tenaga nk teran nant..gulp

Sampai HSI pukul 2.45 terus pergi daftar kt bilik saringan. Then nurse suruh masuk, tukar kain kepada kain batik dan tanggalkan underwear..dh siap semua tu doktor suruh baring atas katil..dalam 10 minit baring, doktor mintak pindah katil lain plak. Tgok2 cadar yg baring td dh basah dgn air ketuban. Bgtahu dkt nurse, ckp cadar dh basah, tp dia ckp xpe..Dalam pukul 3.30 barula doktor dtg nk cek bukaan..doktor lelaki india plak tu, huhu..tp dh redha, hospital kerajaan kn, kita xkn jangka siapa yg akan cek bukaan kita..

Sblum dia cek tu, mmg dia minta izin dulu dan dia suruh tarik nafas..ye..tarik nafasssss..dn doktor ckp dh ada bukaan..iza tanya berapa, barula dia ckp 4 cm..oke, legaaa..sebab pada iza, bukaan tu dh agak besar..hihi..rasa kena seluk? alhamdulillah x sakit..mayb sbb teknik pernafasan, dh ada air ketuban dan doktor yg buat tu pun dia buat dengan lembut kot..lepas tu doktor kata dh boleh masuk labour room..tanya kt doktor, boleh mkn x..tau apa doktor kata?dia kata seeloknya x boleh sbb kalau operate nant kena puasa..sudahhhhh, iza nk bersalin normal..xmoh operate..

then siap2 la tukar baju hospital dan tunggu unt dibawa ke labour room..Oke, untuk cerita kt labour room, iza buat entry lain plak ye..sbb yg ni pun dh panjang sgt..penat nant korg nk baca..sory..c u n thnx for reading...






30 November 2012

Sy dh dpt baby :)

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillahhh..iza dh selamat melahirkan baby boy pd 25 hb 11 yg lepas ni..pukul 6.12 ptg..bersalin secara normal di Hospital Sultan Ismail, JB. Umi dan baby,kedua-duanya selamat..cuma skang baby kena tahan kat wad sbb jaundice.hopefuly hari ni dh leh discharged..doakan ye kawan2 blogger semua :)

22 November 2012

tak puas hati checkup kat kk..

assalamualaikum..

hari isnin baru ni, 19hb iza pergi checkup mcm biasa kat klinik ibu dan anak kangkar..mmg tmpt iza checkup pun..appoinment kul 10 pagi tp iza pergi kul 3 ptg..sbb suami nk teman ptg tu..pastu tunggu agak lama jugakla sampai kul 5 baru dpt jumpa nurse untuk cekup..klinik dh nk kosong..nurse tu pun x ckp bnyk, agaknya nk cpt balik kn..dia just ukur tinggi rahim dgn dgar cek jantung..so mmg x puas hati la..iza patutnya dh masuk 38 minggu..tp bila dia ukur tinggi rahim baru 36cm..iza x rasa dia ukur betol2, iza rasa dia just total up 2 dari tinggi rahim 2 minggu sebelum ni iaitu 34cm..iza skang dh masuk 38 minggu dan iza mengharapkan dia bg nasihat, cek betul2..bgtau anggaran bila iza akan bersalin..due date dh dkt, tp dia xde nasihat apa2..frust sgt..dh la kita ni risau bile baby nk keluar..

so, bincang dgn suami..we decide g klinik swasta..hari ni g klinik swasta, klinik roswati kt setia indah..mintak dia tolong cek kan berat baby,jantung dgn level air ketuban..bab air ketuban ni iza paling risau..cukup ke tidak..sbb mmg x pernah cek..so doktor cek dan bgtau..

saiz baby = 38w 3d
berat baby = 2.59kg..[hihi, ringannya anak umi, patotla umi boleh jalan laju lg ;) ]
level air ketuban = 12+
jantung baby = oke..

doktor try tgok gender baby, tp x nmpk sbb baby tgh lipat kaki dan tutup bhgn yg itu..xpela, kami x kisah..dan sekarang barula lega..dan yg penting kalu baby tak keluar 10 hari dari due date, terus pergi hospital..

dan alhamdulillahhh..sekarang lega... :)


21 November 2012

set berpantang

assalamualaikum..

this time iza nk share set berpantang yang menjadi pilihan hati ini, hihi..ada dua..satu untuk luaran dan satu lagi untuk dalaman..untuk luaran, iza pilih set berpantang tanamera..dan untuk dalaman, iza guna set berpantang shaklee. kena ada dua2 ni, barula boleh sembuh luar dan dalam, insyaALLAH..

kenapa iza pilih dua set berpantang ni? first, sbb mmg xnk guna jamu..sekarang ni, tendency untuk anak kena jaundice sgt tinggi lagi2 iza ni jenis darah o positif..tp bukanla iza mintak dia kena jaundice, hanya sbg langkah berjaga2..sbb bile anak ada jaundice, automatically si ibu kena stop mkn jamu.. kalau tak anak tu nant akan panas..so kalu beli jamu, then x mkn, kan membazir namanya tu, jamu pulak harga beratus2..adeh..

bila difikir2kan..iza amik la tanamera..sbb ia hanya untuk luaran sahaja, dan kalu ada pun teh herba untuk diminum..then tercarik2 jugak ubat untuk penyembuhan bahagian dalaman, dan lepas dah puas survey, jumpala set berpantang shaklee ni..special set berpantang ni sbb boleh dimakan even anak ada jaundice..dan alhamdulillah, stakat ni iza xde masalah untuk makan pil2 bagai..harap2 nant habisla segala ubat2 tu..dan kalau ada good effect pas mkn nant, mmg iza bercadang nk teruskan pengambilan vitamin2 tu..

orait..untuk set berpantang tanamera, iza beli secara pos direct dari website Tanamera..costly rm 360 include postage..bila kita dah buat pembayaran, mereka akan call untuk confirmation dahulu, then baru barang akan dipos..

penghantaran menggunakan skynet dan packaging yang kemas serta selamat..



ada 11 items

untuk set berpantang shaklee pulak, iza ambil yang trial pek.. ada vitalea, vitamin c, zinc dan b complex..yang ni harganya rm100..then iza topup juga dgn ostematrix (rm49), yang ni untuk mengelakkan sembelit, since iza ada mengalaminya masa dalam pregnant, so bersiap sediala takut mengalaminya masa pantang jugak nanti..other than that, iza ada amik ESP (harga promo rm120) yang ni untuk milk booster..tp skang ni iza bg mak pakai dulu sbb ESP ni pun boleh jugak dijadikan sbg supplement untuk org2 yang dah lanjut usianya..nant masa pantang kt rumah mak, boleh la try sikit..kalu betul2 berkesan sbg milk booster, baru oder lg..


siap dapat tupperware dgn cawan lg, terbaikla :)

iza beli set berpantang shaklee ni dari SuperMak Shoppe..panghantaran juga menggunakan skynet..

so totally set berpantang iza costly..tanamera + shaklee = rm360 + rm279 = rm639..hihi..agak mahal, tp ini bukan niat nk menunjuk, cuma apa salahnya kita belanja dan reward diri kita selepas kita dah bersusah2 untuk 9 bulan mengandungkn si baby ni..ye tak? :)



20 November 2012

ohhh..sedapnye durian creepe nih!!!

assalamualaikum semua..

alhamdulillah..dapat jugak iza merasa durian creepe bfore bb dalam perut ni keluar..sedap rupanya durian creepe ni..sebelum ni asyik tgok org lain update pasal durian creepe kt fb, tp masa tu berdiam diri lg, sbb tak tau nk carik kt mana kalau kt jb..sampai  la satu hari tu ternampak link org yg buat dc..terus contact dan alhamdulillah sng je nk oder dgn dia..so iza share link dia ye..rumah dia dkt taman bukit tiram..tp try la tanya dia kot2 dia boleh hantar ke tmpt yg lebih dkt dgn korang :)



"i****..bile i****nk keluar dari perut umi?? apa yg i****@umi nk mkn, semua dh dpt..keje skola umi pun dh siap..esok hari last abi jaga spm..i**** keluar la..lusa ke jumaat ke..i**** keluar la cpt2..umi dgn abi dh tak sabar nk main dgn i****..kami boring, cuti skola ni dah tak tau nk buat apa..nk jalan2 pun, umi dh tak larat.. i**** keluar la ye, xyahla duk dlm perut umi lame2..risau plak umi nant.."

i**** adalah gelaran untuk anak iza since kami dah tau gender dia :)

8 September 2012

dh lama tak update: update terkini

assalamualaikum readers..

lama sungguh iza x update blog kan..bulan 8 langsung xde post baru..hihi..makin lame mood tulis blog makin menjunam..nant dh ada anak, lg la kot..xde mood terus..

baby skang dh masuk minggu ke 28 ..alhamdulillahhh..dah masuk trimester ketiga.."terima kasih baby sebab teman umi kemana2 saje :).. syukur..barang baby pun dah 50% complete..'stroller pun dh beli..ngeeee'.. kalau iza rajin, t iza update pasal barang baby..

dalam2 jadik mak buyong ni..alhamdulillah..iza dh pun pindah ke rumah sendiri..31 ogos aritu..hepi sgt!!! skang mmg tgah bz mencantik kn rumah..xcited! :) smpi tergendala misi melengkapkan barang baby..mayb hujung bulan ni baru sambung semula lepas settle hal rumah..

Oke..cukup, tu je untuk update terkini, hihi..see u lagi next entry..daaaaaa

7 July 2012

xde tulisan merah lagi..

salam semua.. 

alhamdulillah, hari khamis lepas 5 hb, iza pergi ke kk untuk buat check up kali yg ke 5.. 2 minggu lepas, hb iza rendah, x smpai pun 11.. sedihhh.. puncanya cara iza mkn iberet folic salah.. iza pergi mkn selepas breakfast.. sepatutnya mkn stengah jam b4 sarapan.. dan seeloknya minum bersama jus.. so iza buat air sunquick je.. dan alhamdulillah dalam masa 2 minggu ni dia naik balik pada 11.. so lepas ni mmg kena makan gaya gitu.. makan setengah jam sebelum sarapan dgn air sunquick..

berat = 45.7.. yeayyy!! naik 1.9 kg dlm masa 2 minggu, hehe
tekanan darah iza normal =110/ 70 (normal selagi bawah 140 dan 90)
ujian air kencing xde masalah 
ujian gula = 5.3 (normal selagi bawah 7)
tinggi rahim = 17 cm

dan hari tu 1st time iza scan kt kk.. edd berubah dari 1 dis kepada 18 dis.. adehhh.. baby kecik sgt ke (rasanya minum ais bnyk dh, haha).. apa pun alhamdulillah selagi baby sihat..

btw, aritu ada jumpa doktor, so iza ada tnya somthing yg mana iza selalu buat, tp org kata x elok.. untuk kepastian.. iza tnya pada yg pakar :) ni soalan2 yg iza tanya..

1. ada effect apa2 tak kt baby kalu kita selalu scan?
jawapan doktor: xde, selalu org tua yg kata x elok, tp sy buat, xde apa2 effect pun..
*lega..sbb masuk ni dh 3 kali scan..2x 2d, 1x 4d, hihi..

2. berapa kerap kita boleh scan baby?
jaw: sebulan sekali..

3. ada apa2 effect x kalu kita selalu tepuk perut untuk bgnkn baby?
jaw: xde..
so lps ni boleh tepuk perut lg, hihi..

tp betul la org kata, scan kt kk xbest.. sbb doktor sgt2 x peramah.. heartbeat baby pun dia x bgtau bpe.. xbg chance pun kita tgok baby kt monitor.. xtaula npe..mayb dia nk cpt kot..

apa2 pun, alhamdulillahhhhhhhh.

TIADA TULISAN MERAH kali ni :)


27 June 2012

kasut baru untuk umi

salam..


alhamdulillah..iza dah masuk 4 bulan.. malangnya baru je 4 bulan..tp kaki dah mula rasa sakit dan bisa..dan bila tgok kaki tu betul2, mmg ada bengkak sikit..patotla last week rasa kasut yg dipakai tu sempit..rupanya kaki dh mula membengkak..bengkak yg sedikit..tp seriously mmg x boleh berdiri terlalu lama..so bila je dapat gaji hari isnin lepas, terus pergi beli kasut..hehe..sbb kerja iza memerlukan iza untuk berdiri lebih lama T.T




iza beli sandal scholl..type biomechanics..harga rm 180.. seriously berbaloi..rekaan dia betul2 fit dgn kaki..dan sakit bisa kaki pun dh kurang..malah boleh berdiri lebih lama dari last week..so untuk mommy2 yg mencari kasut yg sesuai untuk maternity..this highly recommended!! :)

20 June 2012

barang pertama untuk baby

salammm..


dah lama kan iza tak post entry baru.. tiap-tiap hari blogwalking, tapi bile nk tulis post tu..alahaiiii.. mmmmmalas sgt, huhu.. so arini nk share barang baby yang iza dh beli. wlaupun kandungan iza baru je masuk 16 minggu, tapi dh alang-alang suami pergi guangzhou, so kirimla buah tangan untuk baby.. 


before dia pergi tu, iza ada la tunjuk barang-barang yang dia boleh beli masa kt guangzhou nanti.. mcm baju, seluar, topi.. sbb kalau tak tunjuk, takot blur2 plak abi to be tu nk mencari barang baby, hehe.. so apa yang dibeli kat sana?? jeng3..




suami beli romper.. 12 helai, 4 lengan pendek dan 8 lengan panjang.. stokin ada 18 pasang.. dan topi 2 helai.. not bad jugak suamiku ni..pandai dia shopping, hehe.. thnx abi.. luv u!! 

8 May 2012

kali kedua pergi KK

assalamualaikum semua..

hari ni kali kedua iza pergi KK.. tp sebenarnya KD.. klinik desa.. dekat je dgn rumah iza.. best pergi KD ni, sbb tak ramai orang.. iza pergi pukul 9.10 pagi.. dalam 9.40 mcm tu dh siap.. hehe.. sbb iza sorang je yg buat cekup masa tu.. 

so result untuk harini.. semuanya turun.. berat, tekanan darah dan hb.. ermmmm

berat : 41.4 kg drpd 42.6 kg
hb: 11.9 drpd 12.4
tekanan darah: 91/55 drpd 100/70.. 

misi tanya.. penat ke sampai tekanan darah turun sgt ni.. hehe.. iza diam je, takot nk ckp baru balik dari terengganu.. yela baru 10minggu, dah berani nk jalan jauh2.. huhu.. apa2 pun iza bersyukur, sbb hb lebih dari 11.. itu pun dh memadai pada iza.. 

" semoga anak umi baik2 saja dalam perut umi ni" aminnnn..

18 April 2012

officially pregnant

Assalamualaikum..


alhamdulillah ALLAH murahkan rezeki kami.. syukur sgt2.. iza baru kahwin dalam sebulan lebih.. ada yg tanya, mcm mana iza boleh tau diri dh pregnant..hehe ..mcm awal sgt.. so kt sini iza nk share cerita..


iza cek guna UPT seawal hari ke-17 iza kahwin.. awat xcited no? haha.. kawan iza kata kalau kawin pas subur ni, mmg cepat lekat.. then iza pun ada ambil asid folik sejak belum kahwin lg.. so konfiden sikit nk cek, huhu.. iza mmg dh de stok UPT, kawan bg.. dia terbeli lebih. tp masa cek 1st time tu, line ada satu je..


then masa pergi watson wiken tu, beli lg UPT..hehe.. suh am yg beli, sbb iza segan.. inai masih merah kt jari, haha.. (tp gedik nk cek).. bgn pg subuh esoknya (26 mac), am suh cek.. (xcitednya dia).. lepas celup UPT dlm air kencing tu, nmpk satu line je.. perasaan masa tu pasrah je la.. pastu terus solat.. dalam kul 8 pergi tgok balik UPT tu (nmpk sgt mengharap).. pastu panggil am.. "abg, cuba tgok ni.. ada 2 line la.. hehe" tp line lg satu tu mmg kabur.. tp nmpk ia wujud.. iza dh tersengih2 dh.. hepi kott..


pastu esoknya iza cek lg.. dalam masa lebih kurang seminit dh boleh nmpk line yg kedua.. ptg tu iza beli lg UPT, sbb risau UPT b4 ni x betol .. iza beli 2 jenis UPT yg berbeza.. hari rabu cek lg.. mmg positif.. syukur.. pastu simpan lg satu UPT untuk cek sama2 dgn am hari sabtu tu.. yela, kami kn PJJ, huuuu...


so bila semua test dh positif, hari ahad (1 April) tu kami pergi klinik.. walaupun masih terlalu awal.. kami mmg xleh sabar untuk confirmkn.. hehe.. kami pergi klinik Malaysia kt Taman Daya.. test kt sana, sama je mcm test yg iza wat sendiri tu, huhu..dh le mahal.. RM60. pastu xde bg nasihat apa2..  ubat pun dia bg asid folik mcm yg iza mkn hari2 tu.. 1ringgit 1 papan.. adeh.. tp sekurang2nya iza dh officially tau iza pregnant.. so lebih berhati2 bila buat kerja..


YA ALLAH.. KAMI SGT2 BERSYUKUR DENGAN ZURIAT YANG KAU BERIKAN INI.. SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.. SEMOGA REZEKI YANG KAU BERIKAN INI MENAMBAHKAN LG KEIMANAN DAN KETAQWAAN KAMI KEPADA ENGKAU YA ALLAH.. DAN KAU BERIKANLAH KAMI KESIHATAN YANG BAIK.. AMINNNNN

3 April 2012

review 2: Official Videographer (OV) untuk nikah

assalamualaikum dearies..


maafla lately ni iza dh jarang sgt2 update blog.. padahal bukan bz pun.. tp malas je lebih, huhuhu.. macam yg iza janji dalam post yg lepas, review kedua adalah pasal OV.. OV iza mmg sgt BEST.. mostly b2b mesti kenal.. mr. Wira Hidayat a.k.a Wira Visuals (WV)


kenapa iza kata WV ni best @ TERbaik ??


1. PUNCTUAL. Abg Wira sampai rumah iza dalam jam 6 petang untuk shoot iza makeup sedangkan majlis nikah start jam 9.00 malam ++. 


2. PROFESIONAL. walaupun Abg Wira baru je sampai dari Terengganu, tak nampak pun Abg Wira tunjuk muka penat.. shooting pulak tu dh la lama, hampir 5 jam++.. sebab majlis nikah habis sekitar jam 11 malam. Abg Wira ni sgt2 cool.. 


3. FUNNY @ KELAKAR. Abg Wira ni kelakar sgt2 rupanya. mostly kalau berbual dgn dia mesti akan ada humornya.. smpi kadang2 kena pikir, Abg Wira ni tgh serius ke tgh melawak.. haha.. almaklum iza ni kadang2 ade lampi nya jugak.. haha.. kadang2 je tau :p tp seriously ia sgt membantu untuk org2 yg nk menikah ni.. kurang sikit rasa nervous tu..


4. KREATIF. video yang Abg Wira buat seriously BEST!! semua rasa ada.. funny, hepi, sedih, touching, terharu pun ada.. sobss.. (berpuluh2 kali tgok pun masih menitis air mata, huhu).. 


5. VIDEO CEPAT SIAP. ini salah satu sebab kenapa iza hire Abg Wira. kebolehan menyiapkan video nikah dalam satu malam saje.. walaupun video cepat siap, tapi tetap best!!.. dan less than 1 month, iza dh dpt soft copy dvd video nikah dan jugak raw video sepanjang majlis.. yeayyy!! 






6. PR TIPTOP. seriously Abg Wira sgt2 senang dihubungi.. sama ada melalui phone, emel atau fb.. tp mostly melalui emel. so kita x perlu tunggu lama untuk proceed for whats next..


7. lastly, thnx Abg Wira sebab buat YEAR END OFFER hari tu.. iza sgt2 hargai sbb dapatla peluang iza hire Abg Wira yg sememangnya dh berpengalaman dalam bidang videographer ni.. *tahun ni jgn lupa buat lg ye Abg Wira, hehehehe..




ABG WIRA "IN THE MAKING"


lastly.. Abg Wira, terima kasih banyak2 sebab buat video nikah yang sgt bermakna untuk kami sekeluarga.. saya doakan semoga Abg Wira terus success in future dan sentiasa bahagia bersama keluarga tercinta.. 


pada sesiapa yg berminat untuk hire Abg Wira.. seriously highly recommended..





lastly.. enjoy MY SPECIAL NIKAH PLAYBACK by Wira Hidayat a.k.a Wira Visuals








23 March 2012

review 1: MUA @ kak andam

assalamualaikum dearies..


Firstly iza nk review pasal makeup nikah dengan sanding iza..both event guna MUA yg sama.. 


mekup nikah
theme: turquoise
before & after



 selepas 5 jam.. dan selepas mengalirkan air mata yg sgt deras, huhu..


makeup sanding
theme: purple



 selepas 7 jam (berjemur bawah matahari terik hampir 2-3 jam)


how??? honestly iza suke sangatttttttttt dgn makeup my MUA.. kak Imah.. dan iza nk share 6 perkara tentang kak Imah and her makeup.


1. kak Imah mmg puntcual.. iza nk makeup nikah pukul 5 petang.. pukul 5 kak Imah dah sampai rumah, walaupun baru 1st time datang.. iza nk makeup sanding pukul 9 pagi.. pukul 9 pg la kak Imah dah datang..dan disebabkan ke"punctual"iti kak Imah.. semuanya berjalan seperti yg dirancang.. dapat bersanding kul 12 tghari.. hehe


2. kak Imah seorang yg open dan terima pendapat customer dia.. kalau pengantin taknak cukur kening pun, dia boleh buat.. dan her makeup ttp cun.. and my request " tak kisah kak Imah nk buat mcm mana pun, janji cantik dan sesuai dgn majlis.. pastu lipstick time nikah nk pink2 sikit" hehe..


3. makeup kak Imah buat semua jerawat2 kt muka iza tu hilang @ tercover la jugak.. (time nk kawin plak makin bnyk jerawat..dushhhh!!)..


4. makeup kak Imah tahan lame.. tgok je la even dh berair mata, dh berjemur tengah panas.. ttp mantain..


5. im sure harga kak Imah masih lagi berpatutan dan affordable.. walaupun hasilnya setanding dgn MUA2 yg dh femes kt luar sana.. yg harga sekali touchup hampir rm500++.. iza booking seawal jun 2011.. so masa tu iza dpt harga yg  sgt murah for 2 events.. 


6. makeup kak Imah realllllllly made my day.. so kalau korg nk rasa gojes masa wedding korang.. hire la kak Imah as korang punya MUA.. confirm berbaloi.. *perasan sendiri gojes, haha..


Berminat??? boleh la contact kak Imah lepas ni :)


SARIMAH OTHMAN 
(based on Batu Pahat) 

kak Imah.. thnx for ur gojes makeup.. really appreciate it.. wish u all d best in future..

nota kaki: pasni nk review my OV plak.. pun best jugak ni.. hehe.. tungggguuuuuuuu

14 March 2012

kami dah halal..

ALHAMDULILLAH.. akhirnya selesai jugak majlis kahwin kami.. dh 11 hari iza jadi isteri pada am.. perasaan.. heaven!! iza mmg buat keputusan yg tepat bila pilih untuk hidup dgn dia.. and I LUV HIM SO MUCHHH..hehehe

after this iza akan mula buat wedding review sikit-sikit.. tp sebelum tu iza nk ucapkn terima kasih pada orang-orang kuat majlis iza.. tanpa mereka, wedding iza mungkin x selancar mcm yg terjadi..insyaALLAH iza akan ingat sampai bila-bila.. nk balas semua mungkin x mampu.. hanya ALLAH sahaja yg mampu membalasnya.. 

TERIMA KASIH TAK TERHINGGA DARI AM DAN IZA..

12 February 2012

dah pergi fitting!! :)

assalamualaikum semua..

whoooaaaaaa.. leganya iza dh tgok baju sanding sendiri.. dah pakai, dan dah sanding pun dengan am, haha.. xcitednya rasa, *gedikk.. hehehehe.. iza sgt xcited bila tgok am pakai baju dia.. lawaaaaaa.. am nampak sgt kacak.. ohhh pengsannn!! am dpt baju ala2 tomok.. sama tang dada.. tapi manik or watever xde lg, belum siap.. tp yg plain tu pun dh lawa, lg la kalu dh ditouchup kn, hehe.. 

 
nampak tak tang bahagian dada baju tomok tu.. mcm tu la abg aziz buatkan baju am.. suke!! 

pasal baju iza plak, xde apa yg special.. biasa2 je.. iza request baju ala dress mcm kt bawah ni..

jenis kain mcm sama.. satin.. then, cuma baju iza tang dada tu manik dia lg penuh dan kain belakang tu lagi bnyk leret dia.. hehe..

dan yg penting iza dpt colour baju mcm yg iza request.. PURPLE MANGGIS..

ALHAMDULILLAHHH.. semoga ALLAH mudahkan lg urusan kami..




10 February 2012

aku risau satu benda ni..

salam..

majlis lg 21 hari.. tp ada satu benda penting yg aku xtau kabar berita.. BAJU SANDING!! pastu aku boleh rilex je kan.. haishhh xleh jadik ni.. kena g butik jugak, tgok rupa baju pengantin.. baju bride aku dh tgok aritu masa kt tailor.. tp baju groom aku xtgok2 lg.. apa rupa baju tu ek.. *tetibe risau.. huhu

9 February 2012

seriously dah boleh kahwin!!!

assalamualaikum semua..

seriously kami dh boleh kawin.. sbb apa?? sbb kami dh dpt kebenaran dari kadi.. alhamdulillah.. yippiiieeeee!!! kalu ikut syarat wajib, tinggal bw 2 saksi g jumpa tok kadi.. sahhh!! haha *gatai..


semoga ALLAH permudahkan urusan kami ke arah yg satu itu..aminnn

5 February 2012

outdoor photoshoot

assalamualaikum dearies..

kali ni iza nk share tempat nk buat outdoor photoshoot masa wedding nanti.. iza prefer tempat2 yg bertemakan flora mcm tmpt yg bnyk pokok.. ada tasik.. ada gunung.. tenang dan damai je kalu tgok gamba2 mcm tu.. feeling romantik pun lebih, hehe..

ada beberapa tempat yg jadi pilihan iza untuk shoot, tp sampai satu masa iza hang.. sbb xtau nk pilih yg mana, ada yg nice view dan ada jugak x berapa nk g.. then hari tu bila bincang dengan mr.Razali (FBR), dia suggestkn SAGIL.. agak2 korang la, sagil tu tempat apa? ..

kalau nk tahu, ce scroll downnnn.. hehe




|  


























|



tadaaaaaa...


kawan iza shoot kt sagil

sagil ni tempat sawah padi.. seriously mmg inilah tempat yg iza idam2 kn nk shoot, huhu.. right after tgok gamba ni.. sbb cantik sgt!!! dan bila mr.Razali kata nk bawak dekat sini.. iza mmg terima dengan hati terbuka la kn.. sape xnk, hehehe... 

bila mimpi sampai ke bintang, bila impian hampir jadi kenyataan..
now, lets pray hard semoga ALLAH permudahkan segalanya dan cuaca hari tu baik :)

*i'll try my best to posing cantik2 tp hopefuly mr.Razali boleh bg bnyk tunjuk ajar dan sabar bnyk2 sebab kami ni mmg kayuuu kuasa 80..haha.. 

daaaaaaa..

3 February 2012

cuti 4 hari ni nk buat apa???

assalamualaikum semua..

start esok, iza akan cuti 4 hari.. sebabnya isnin tu cuti ganti Maulidul Rasul dan selasa plak cuti Thaipusam.. yeahhh!! boleh sambung wedding preps lg, hehe.. so, nk buat apa 4 hari ni ek?? mesti la kena guna dengan sebaiknya kn!!

iza plan nk lipat, masukn kad dlm sampul..then terus nk tulis nama dkt envelope.. mayb dis week buat unt kawan2 kerja je, sbb nama mereka je yg dh ada..yg lain?? belum adooo, huhu.. then, nk siapkn segala kerja printing dan lipat melipat untuk deko2 bilik pengantin, meja makan pengantin, candy buffet dan guestframe.. fuhhhhh.. moga siap semuanya.. aminnn

1 February 2012

baju nikah dah siap dan dah hantar borang nikah: episode 2

assalamualaikum.. post ni sambungan kepada post sebelum ni, hehe..

hantar borang nikah

iza dah hantar borang nikah pagi tadi, iza pergi sorang je..sbb am org pahang, dia dh siapkan semua borang dia kt sana.. dan mcm biasalah style kt negeri Johor mmg akan kena interview dulu.. ini soalan2 yg ditanyakn kepada iza..oleh Imam Miskan..

1. mengucap dua kalimah syahadah
2. baca al-fatihah
3. doa qunut
4. sebab yg menyebabkan hadas kecil
5. sebab yg menyebabkan hadas besar..

banyakkan..huhu..tp jawab je la labu..
dh lulus, tp kena tunggu lg sminggu baru boleh ambil borang yg dah disahkan..*lamanya..
btw, kena bayar rm17 untuk pemprosesan borang tu..

baju nikah dah siap..

huhu..setelah 3 bulan, baru baju nikah iza siap..sebabnya tailor tu mmg sengaja buat lambat, sbb dia tau iza nk pakai lmbt lg..*nyesal bgtau.. iza hantar baju ni dkt kak elly, dia mmg designer baju pengantin.. baju sanding iza pun, dia jugak yg buat.. sbbnya dia mmg tender menjahit baju pengantin untuk butik pengantin yg iza hire tu..

masa otw nk hantar borang nikah tu, dpt msg dari kak elly bgtau baju dh siap..terkejut jugak, hehe..so otw balik singgahla butik dia..dia suh dtg fitting je, tp dh oke.. bawakla balik.. iza teaser sikit2 je ye..nk tunjuk semua..x surprise plak nanti :p

 bahagian bahu kedut2 kan sikit..

 tangan cekak (nk style arab kn) :p

kain bentuk A :)

overall iza sgt puas hati..sbb kak elly mmg buat mcm apa yg iza nk dan dia buat lebih cantik dari apa yg iza expect.. walopun dia buat lambat, tp terubat la jugak hati bila tgok baju yg cantik ni (pada mata iza) :p.. upah dia rm120.. 

so total untuk baju nikah iza = kain rm 280 + upah rm 120 = rm 400, huhu..
baju paling mahal pernah iza beli..nasib baik pas ni boleh pakai lg :)
*plan nk pakai kt kelantan masa majlis bertandang kakak ipar nant..


baju nikah dah siap dan dah hantar borang nikah

assalamualaikum semua..

iza x boleh tulis panjang2 sbb ni nk bersiap g kerja..just nk bgtau baju nikah dh siap..dan sgt puas hati, hehe.. td pun sebelum amik baju nikah, pergi pejabat agama dulu..hantar borang nikah..pasal interview, nant next post iza cerita k deariessss :)

mood today: im happy!!!! :)

31 January 2012

semua tentang BOLAT: pomander ball, paper lantern, kain polkadot

assalamualaikum semua..

just nak share few thing yang iza dh beli dan diy sikit..

pomander ball & paper lantern

setakat ni iza baru buat dua colour..purple dan turquoise.. then, tgh memikir2 kalu nk buat warna putih or x..sbb pomander ball ni nant nk gantung kt khemah mkn pengantin..khemah dh warna putih..kalau buat ball warna putih mcm akan tenggelam je..ermm..mayb akan buat jugak..*tp kalu rajin, hehe..

iza diy pomander ball guna paper tissue dan jugak tisu ikea, hehe..dpt idea diy guna tisu ikea ni dari Sazni.. thnx for sharing dear..:) ..tp iza ada tisu ikea warna purple je.. so kena guna paper tissue untuk warna turquoise.. btw, iza beli paper tissue dari Paper Lantern N' Boxes . sbb kt simpang ni xdekkk..adeh.. 
dkt Paper Lantern N' Boxes ni jugak, iza beli paper lantern.. sbb ni la yg paling murah iza boleh dapatkan..huhu .. hari tu ada ura2 nk g KL, tp x jadik, my bro xsihat.. kalu x mmg kompem dh serang kedai paper lantern kt Petaling Street tu.. kompem lg murah, leh borong bnyk sikit, hehe..tp xde rezeki kot..so sesape nk beli paper lantern on9, boleh la beli dekat Paper Lantern N' Boxes ni..insyaALLAH servis tip top, hehe..


paper lantern & my diy pomander ball
kain polkadot

iza beli kain polkadot ni untuk alas meja guestframe.. harga rm2.80 semeter.. hehe.. beli kt kedai kain simpang ni je, xyah susah2 carik kt tangkak.. mayb sbb mmg musim polkadot kn, tu yg sng carik :)

lastly..

hari tu iza ada beli voucher dkt groupon..Aromatherapy Massage + Facial + Jacuzzi + Herbal Steam Bath cuma RM 68..instead of RM1016..dkt Eternal Beaute Life, Bandar Baru Uda..murah giler kan!! haha..suke!! sgtttt!!.. td dh booking tarikh..ada 2 session..and iza booking tarikh sehari sebelum nikah untuk facial & jakuzi,hehe..