SAYA SAYANG MEREKA

7 July 2012

xde tulisan merah lagi..

salam semua.. 

alhamdulillah, hari khamis lepas 5 hb, iza pergi ke kk untuk buat check up kali yg ke 5.. 2 minggu lepas, hb iza rendah, x smpai pun 11.. sedihhh.. puncanya cara iza mkn iberet folic salah.. iza pergi mkn selepas breakfast.. sepatutnya mkn stengah jam b4 sarapan.. dan seeloknya minum bersama jus.. so iza buat air sunquick je.. dan alhamdulillah dalam masa 2 minggu ni dia naik balik pada 11.. so lepas ni mmg kena makan gaya gitu.. makan setengah jam sebelum sarapan dgn air sunquick..

berat = 45.7.. yeayyy!! naik 1.9 kg dlm masa 2 minggu, hehe
tekanan darah iza normal =110/ 70 (normal selagi bawah 140 dan 90)
ujian air kencing xde masalah 
ujian gula = 5.3 (normal selagi bawah 7)
tinggi rahim = 17 cm

dan hari tu 1st time iza scan kt kk.. edd berubah dari 1 dis kepada 18 dis.. adehhh.. baby kecik sgt ke (rasanya minum ais bnyk dh, haha).. apa pun alhamdulillah selagi baby sihat..

btw, aritu ada jumpa doktor, so iza ada tnya somthing yg mana iza selalu buat, tp org kata x elok.. untuk kepastian.. iza tnya pada yg pakar :) ni soalan2 yg iza tanya..

1. ada effect apa2 tak kt baby kalu kita selalu scan?
jawapan doktor: xde, selalu org tua yg kata x elok, tp sy buat, xde apa2 effect pun..
*lega..sbb masuk ni dh 3 kali scan..2x 2d, 1x 4d, hihi..

2. berapa kerap kita boleh scan baby?
jaw: sebulan sekali..

3. ada apa2 effect x kalu kita selalu tepuk perut untuk bgnkn baby?
jaw: xde..
so lps ni boleh tepuk perut lg, hihi..

tp betul la org kata, scan kt kk xbest.. sbb doktor sgt2 x peramah.. heartbeat baby pun dia x bgtau bpe.. xbg chance pun kita tgok baby kt monitor.. xtaula npe..mayb dia nk cpt kot..

apa2 pun, alhamdulillahhhhhhhh.

TIADA TULISAN MERAH kali ni :)


2 comments:

BIE said...

kita BIE Daripada B2B Blog : Jalinan Cinta

salam perkenalan. Hope dapat exchange link dan tukar2 cerita juga :))

BIE said...

kita BIE Daripada B2B Blog : Jalinan Cinta

salam perkenalan. Hope dapat exchange link dan tukar2 cerita juga :))