SAYA SAYANG MEREKA

12 December 2012

Pengalaman bersalin part 3

Assalamualaikum..

Sory sgt2 ingt nk wat 2 entry je, tp bila update pakai ipad, xleh tulis panjang2..so ni entry yg ketiga dan terakhir unt part ni..

Bila dh siap proses jahitan tu, iza dibawa ke wad, masa ni mmg mamai2 la, mayb effect ubat thn sakit tu kot..ditolak atas troli sambil bby ada dkt sebelah..masa ni mmg duk tgok je muka baby..bestnya rasa..rupanya baby ni la yg ada dlm perut iza selama ni..alhamdulillah iza satu mlm je duk dkt wad..esoknya dh boleh balik..tp sebelum tu kena seluk lg sekali tau, untuk cek jahitan tu terbuka ke tak..tp dun wory, dgn teknik yg sama..tak rasa sakit pun..so jgn risau kena seluk ye :)

Before iza habiskn entry pengalaman bersalin ni, iza nk share some tips yg mana iza rasa dpt membantu korg bila nk bersalin nant..dan iza bersyukur sbb ALLAH permudahkan iza bersalin..sampai sekarang iza tertanya2 sendiri, apa yg iza dh buat smpi ALLAH mudahkan begitu sekali..sakit yg sekejap cuma..tp kena sentiasa ingt, ALLAH mudahkn yg ini, mungkin akan ada ujian yg akan diberi kemudian..wallahualammm..

Ni beberapa perkara yg iza buat before iza bersalin yg iza percaya memudahkan proses kelahiran..

1. Banyakkn berjalan
Iza seorg guru, so masa sesi persekolahan mmgla sgt bnyk bergerak..sekolah pulak besar, 4 tingkat..sehari tu adala 5 6 kali naik turun tangga..bila masuk 36 minggu je mmg dh ada yg menegur, perut dh turun..so bila perut dh turun, insyaAllah mudah bersalin.

2. Hubungan suami isteri
Hihi..malu sebenarnya nk share part yg ini tp bila anggap ia satu ilmu yg patot dikongsikn, so letak tepila malu tu..betol la org tua2 kata, kalu kita selalu bersama dgn suami, insyaALLAH mudah unt. bersalin. walaupun dh dkt dgn due, jgnla bimbang untuk bersama suami..sbb ia membantu bukak jalan dn ada 'sesuatu dlm air mani sumi yg membantu percepatkn proses bersalin..ni suami iza yg bgtau, hihi..Kalu rasa x yakin, rajin2 la tanya cik google..

3. Minum minyak kelapa
Iza minum minyak kelapa dara yg beli dari tanamera..1 camca setiap hari.tp iza start minum lmbat.minggu 38 baru iza minum, maksudnya cuma seminggu je la iza minum tu..kenapa lmbt?sbb ingtkn vco tu x sedap, takot muntah lepas minum..tp bila fikir untuk kebaikan..minumla jugak..rupa2nya xde rasa apa pun, cuma bau mcm sagun tu je ha..nyesal x minum awal,huuuu..

4. Minum air zamzam
Iza tak buat air selusuh, so sepanjang kt wad bfore bersalin tu minum air zamzam je la..kita tahu air zamzam bnyk khasiatnya kn :)

5. Keberkatan suami
RASANYA inila agaknya penyebab utama kenapa ALLAH permudahkn segalanya..iza bertuah dpt suami yg pemaaf..ingt lg, kalu setiap kali ada buat salah dgn suami..mest ckp mcm ni "abg jgnla marah ayg, nant ayg susah nk beranak"..sambil buat muka sedih, hhi..alhamdulillah mungkin suami x simpan dlm hati ksalahan yg iza buat tu..lpas tu suami rajin buat solat hajat dan tahajud, mohon isterinya ini mudah masa bersalin..syukur sgt2..TERIMA KASIH ABG..
"kalau dulu sebelum kawin, keberkatan dtg dr ibu bapa, tp lepas kawin, keberkaan dtg dr suami"..

6. Teknik pernafasan
Alhamdulillah, ada kawan share psl teknik pernafasan masa nk bersalin dan mmg ia sgt membantu..kalau teknik pernafasan kita betul, insyaALLAH rasa sakit tu akan kurang..korg tryla google teknik pernafasan, ia ada 4 steps dan try praktik kn dulu..

Cukupla iza share stakat ni dulu..lps ni mayb akan cerita pasal pengalaman berpantang atau kronologi anak kena jaundice..

7 comments:

puan.mila said...

pnjg berjela pgalaman brsalin iza..hehe..Alhamdulillah dpermudahkn..hopefully mila pun dprmudahkn nti..36++ w dah ni :-)

mrs gold said...

tahniah iza..share la pasal teknik pernafasan tu :)

Gadis said...

Alhamdullillah semuanya selamat...

teringat pengalaman bersalin hari tu..
pengalaman indah yg x dpt dilupakan..

nora saniey said...

part jahit tu ngeri nyerr..adoii trsa smbil baca tu..huhu share teknik pernafasan tu sis..:)

adnil linda said...

salam kenal...emm,tingat tyme melahirkan bebyMuaz..tp,tang jahit mmg x nk igt la..hehehe

Mimie Najib said...

erm, thank's for sharing. bab perkara yang ke-2 tu ada jgk terbaca.. mngkin ada kebenarannya kan.. =)
yang lain2 tu biasa je dgr..

MAT NOR said...

Wife saya start minum minyak kelapa dara bila kandungan 30 minggu. Harap-harap mudahlah bersalin normal untuk 1st baby kami.