SAYA SAYANG MEREKA

12 December 2012

Pengalaman bersalin part 2


Assalamualaikum..


Oke, sambung entry yg sblum ni ye..sementara tunggu nk masuk labour room tu, jumpa suami jap sbbnya nurse mintak semua baju baby tp dia xtau selimut yg mana..so umi ni jugakla yg mencariknya, nasib masa ni sakit x teruk lg..nurse pun ada suruh mkn sbb iza bgtau x mkn lg..lepas tu duduk skjp dgn suami, telan 2 keping biskut chipsmore, satu kotak air milo dgn sikit air zamzam..dgn harapan dpt bg tenaga masa nk  bersalin nant..dh siap tu masukla semula bilik saringan..org nk bersalin ni mmg diberi layanan istimewa kn, g labour room pun dihantar pakai kerusi roda, hikss..ingt lg labour room iza no.10. alhamdulillah dpt bilik sorg..sempat lg tanya dkt nurse, "dkt sini ke sy bersalin nant?".

Dalam pukul 4.45, contraction datang dalam 2 ke 3 minit..sakit contraction ni mmg 1st time rasa..x pernah lg rasa mcm tu sblm ni..buat nafas kita x teratur, buat kita mcm x reti nk bernafas..masa ni mulut mmg sentiasa baca doa nabi yunus..lepas tu dtg plak nurse nk masuk kn air dkt tgn..masa dia cucuk tu mmg double sakit la..dgn sakit contraction lg..tp tahan je.then dia pasang ctg kot..iza jeling2 jugak mesin kt sblh kanan iza tu..nmpk ada bacaan 140+-. Pastu assume, agaknya tu denyut jantung bby kot..

Kemudian dtg doktor pompuan india, muda..bgtau nk masukn tiub kencing..aduyai, xtau dia buat apa kt miss v, tp rasa mcm miss v tu dicucuk jarum, stkt ni, itula yg pling sakit, nyilu..Dan lepas tu, dia tekan2 perut bg kluarkn air kencing lalu tiub..rasala air kencing tu keluar, tp rasa x puas sbb iza mcm nk terkencing bnyk je..last2 kencing je atas cadar tu..bnyk..mayb air ketuban skali sbb dia dh pecahkn bfore tu..   

Then, suami masuk..lega bila dia dh ada kt sebelah..sempat lg pesan kt suami nant
tolg buatkn solat hajat..kt dlm bilik tu pun xpe..tp masa ni ni ckp pun dh x larat, sbb thn sakit..suami sempat bacakn yasin 1 kali..dh selesai tu mintak suami telefon kn mak bgtau iza nk bersalin. Suami ckp, mak nangis bila dia bgtau tu..huhu..kalu iza yg bgtau sendiri, kompem iza pun nangis sekali..mak dgn anak, sama je, dua dua kememeh, hihi..mak mertua plak, suami kata akan telefon nant..

Start 5.30 bgtau doktor contraction dh kerap, dia check dan kata bukaan dh 6 cm..dan jangkaan bersalin 2 3 jam lg..lepas tu nurse masukn ubat thn sakit kt bontot..masa ni pegang tgn suami..rasanya x sakit sgt..pukul 5.45 tiba2 rasa nk teran, kali ketiga rasa nk teran suruh suami bgtau nurse..nurse pun suruh teran..

Dia bgtau dh nmpk kepala baby..suruh suami tgok skali..bila diorg sume dh ready, nurse suruh tgn iza pegang buku lali..then dia suruh teran..bermula la sesi teran meneran..ambik nafas ikut mulut, then teran sekuat dan selama yg boleh..tp nafas iza x cukup panjang..bila ambil nafas semula, bby masuk dlm balik..tp nurse dgn suami x putus2 bg semangat.."oke2 pushhh, baguss..push lg.."..then nurse ckp, "sy gunting sikit ye"..iza ye kn aje dalam hati..terasa tiga kali dia gunting..tp yg ni x sakit sgt..suami kata bila kepala baby dh keluar, nurse tarik guna 4 tgn (2 orang nurse) untuk keluarkan bby..mayb bimbang kalau lmbt, lemas plak nant..iza x rasa pun baby dh selamat keluar sampaila di bgtau nurse yg bby dh keluar..nurse tu ckp lg "assalamualaikum"..hihi..lama gak baby senyap, x dengar suara dia..dia start nangis bila nurse masukn tiub dlm mulut dia untuk sedut segala kotoran..Baby lahir jam 6.12 ptg..

Perasaan masa tu?x percaya kot dh berjaya melahirkan seorang hamba ALLAH kt dunia ni..perasaan lega, bersyukur itu mmg ada, sbb dh selamat hadapi semua tu..alhamdulillah..nurse angkat bby tunjuk kt iza sambil tnya jantina baby tu dan iza bgtau boy..nurse suruh suami ambil wuduk untuk azankn baby..masa dgr suami azan tu rasa touching dan bangga sbb berjaya bg dia zuriat pelengkap hidup kami..bila dh selesai semua, suami disuruh keluar, dan baby plak xtau dibawa ke mana, mayb untuk dibersihkan..

Now turn untuk jahit menjahit plak..mula2 dia bius, tp rasa benang tu lalu daging kita mmg terasa cuma x sakit..sambil dia jahit, dia akan tekan miss v untuk kuarkan darah kotor..part yg ni sumpah sakit..lebih sakit dari meneran nk beranak..iza sampai pegang besi kt tepi tu, genggam kuat, 2 e kali mengerang..siap tanya nurse ada masukn something ke dlm lubang tu sbb sakit sgt mcm ada dimasukn sesuatu..tp nurse kata xde..lama jugak la proses jahitan tu..lebih 15 minit..




3 comments:

Diyana said...

ouch~
it's hurt laa iza... saya yg baca pun mcm boleh je rasa....
Tahniah Iza...
Ada sambungan lg x?? hehe

ieja manja said...

huhu... mmg wajib ke masok tube kencing tu??? cm seram je bunyi...

Mimie Najib said...

erm..kali ni baca macam seram.tp kalau kita dh berada kat tmpat tu, nak xnak berserah je la kan..