SAYA SAYANG MEREKA

11 December 2012

Pengalaman bersalin part 1

Assalamualaikum semua..

Kali ni iza nk share pengalaman melahirkan si kecil AMZAR IFFAT..sblm ni baca pengalaman org lain je kn ;)

Bismillahirrahmanirrahim..

25.11.12 (Ahad) - 39w1d

Iza bgn lmbt hari tu..almaklumla, cuti skola..xde apa nk buat (dasar pemalas), haha...bgn2, lepak dpn tv sekejap dgn suami..pastu g buat breakfast..dalam kul 10.30 jugak rasanya..goreng jemput2 bawang adabi je..masa ni dh mula rasa sakit perut, rasa mcm sakit senggugut..sementara tunggu jemput2 tu masak, duduk sekejap..sbb nk redakan sakit..masa tu pikir, mayb sakit perut sbb lapar, yela sarapan lmbtkn, kalu kerja, biasa kul 8 dh sarapan..pastu pernah sekali masa 36 minggu, tgh2 malam rasa mcm contraction, ingt dh nk beranak, pastu suami gorengkan nuget, makan..terus hilang sakit..rupa2 nya sakit sbb lapar,hiiii..

Dh habis mkn jemput2 tu rasa sakit tak hilang lagi..last2 masuk bilik, sambung tido..sbb ingt sebelum ni, kalau kena senggugut pastu nk hilangkannya mesti tido..bila bgn, insyaALLAH hilang..tp ni dh bgn semula pun, sakit tu tak hilang lg..masa ni tak bgtau lg kt suami, sbb takot false alarm je..

Pastu bgn g mandi..masa mandi ni la nmpk ada cecair keluar dari miss v..ingtkn keputihan, tp bkn sbb ia cair dan menitis-nitis..oke, masa ni cool lg..lps mandi ni lah baru bgtahu suami ada leaking..then dia tgok dan ckp itu air ketuban dan terus ajak g hospital..Tp ckp dgn dia nk solat zohor  dulu..dalam solat tu masa sujud terakhir doa pad Dia moga dipermudahkan dan selamat semuanya..

Then siap2 sume, tgok checklist apa lg brg yg tertinggal, ambil..pastu minum minyak vco tanamera satu camca dgn air zamzam..ingtkn nk g mkn dulu sbb x lunch lg tp pernah terbaca kalu air ketuban dh pecah, dh xleh mkn..bimbang muntah semula..so terusla gerak ke HSI..tp dalam hati bimbang gak, takot xde tenaga nk teran nant..gulp

Sampai HSI pukul 2.45 terus pergi daftar kt bilik saringan. Then nurse suruh masuk, tukar kain kepada kain batik dan tanggalkan underwear..dh siap semua tu doktor suruh baring atas katil..dalam 10 minit baring, doktor mintak pindah katil lain plak. Tgok2 cadar yg baring td dh basah dgn air ketuban. Bgtahu dkt nurse, ckp cadar dh basah, tp dia ckp xpe..Dalam pukul 3.30 barula doktor dtg nk cek bukaan..doktor lelaki india plak tu, huhu..tp dh redha, hospital kerajaan kn, kita xkn jangka siapa yg akan cek bukaan kita..

Sblum dia cek tu, mmg dia minta izin dulu dan dia suruh tarik nafas..ye..tarik nafasssss..dn doktor ckp dh ada bukaan..iza tanya berapa, barula dia ckp 4 cm..oke, legaaa..sebab pada iza, bukaan tu dh agak besar..hihi..rasa kena seluk? alhamdulillah x sakit..mayb sbb teknik pernafasan, dh ada air ketuban dan doktor yg buat tu pun dia buat dengan lembut kot..lepas tu doktor kata dh boleh masuk labour room..tanya kt doktor, boleh mkn x..tau apa doktor kata?dia kata seeloknya x boleh sbb kalau operate nant kena puasa..sudahhhhh, iza nk bersalin normal..xmoh operate..

then siap2 la tukar baju hospital dan tunggu unt dibawa ke labour room..Oke, untuk cerita kt labour room, iza buat entry lain plak ye..sbb yg ni pun dh panjang sgt..penat nant korg nk baca..sory..c u n thnx for reading...







5 comments:

Gadis said...

dah semangat nak baca ni...cepat2 update ye..

walaupun dh rase pengalamn ni hri tu ttp nak tau org lain punyer pengalaman mcm mane..hihihi

Syaz Rozelt said...

kalau cerita suspen x kesah panjang pon..eksited nak bce jugak..hehe..congratz dah dapat bb =)

puan.mila said...

cpt2 update iza..excited nak baca ni :-)

Schaz said...

best baca kronologi org nak bersalin ni..terror u blh ingat satu2..camne la mine pulak nnt..huhu

Mimie Najib said...

suka baca pengalaman bersalin mereka2 yang dah alami..even belum kawin, at least dah tahu skit2.. =)