SAYA SAYANG MEREKA

22 November 2012

tak puas hati checkup kat kk..

assalamualaikum..

hari isnin baru ni, 19hb iza pergi checkup mcm biasa kat klinik ibu dan anak kangkar..mmg tmpt iza checkup pun..appoinment kul 10 pagi tp iza pergi kul 3 ptg..sbb suami nk teman ptg tu..pastu tunggu agak lama jugakla sampai kul 5 baru dpt jumpa nurse untuk cekup..klinik dh nk kosong..nurse tu pun x ckp bnyk, agaknya nk cpt balik kn..dia just ukur tinggi rahim dgn dgar cek jantung..so mmg x puas hati la..iza patutnya dh masuk 38 minggu..tp bila dia ukur tinggi rahim baru 36cm..iza x rasa dia ukur betol2, iza rasa dia just total up 2 dari tinggi rahim 2 minggu sebelum ni iaitu 34cm..iza skang dh masuk 38 minggu dan iza mengharapkan dia bg nasihat, cek betul2..bgtau anggaran bila iza akan bersalin..due date dh dkt, tp dia xde nasihat apa2..frust sgt..dh la kita ni risau bile baby nk keluar..

so, bincang dgn suami..we decide g klinik swasta..hari ni g klinik swasta, klinik roswati kt setia indah..mintak dia tolong cek kan berat baby,jantung dgn level air ketuban..bab air ketuban ni iza paling risau..cukup ke tidak..sbb mmg x pernah cek..so doktor cek dan bgtau..

saiz baby = 38w 3d
berat baby = 2.59kg..[hihi, ringannya anak umi, patotla umi boleh jalan laju lg ;) ]
level air ketuban = 12+
jantung baby = oke..

doktor try tgok gender baby, tp x nmpk sbb baby tgh lipat kaki dan tutup bhgn yg itu..xpela, kami x kisah..dan sekarang barula lega..dan yg penting kalu baby tak keluar 10 hari dari due date, terus pergi hospital..

dan alhamdulillahhh..sekarang lega... :)


6 comments:

Cik Puan Tqah said...

mcm2 kan kk ni..ade yg ckp kk bagus..ade yang share pglmn buruk.. ape2 pon kite cek kt 2 2 br tau abes kann

nurul izayani said...

Yap..tgok mood..kalau mood diorg hari tu baik, dia lynla kita betul2..tp kalu x, lyn acuh tak acuh je..ermmm...

nur said...

ehh sme la iza..nur pegi checkup arini..tggi rahim 36cm..padahalnye dah 38w..tapi nurse ckp, ukuran jadi kecik cket sbb bby da masuk laluan.
alolo kecik comey je bby iza..bby nur dah 3.1kg..huh (-.-)"

nurul izayani said...

Aah..kecik sgt..tp xpela..standard gak bb 2.5 tu,hihi..nk sdpkn hati..bb nur nant msti comel..chubby,hihi..

nur said...

bb iza kecik sebab ummi die pon kecik orgnye..hehe.bb nur ni ikot ibu dia..tapi jadi cuak plak bila taw bb besar ni.cuak pkir bersalin..huhu

nurul izayani said...

Aah..kang kalu bb besar, xlarat plak nk membawaknya..
Tp dun wory, ade kwn iza bersalin normal 4 kilo..rezeki masing2..