SAYA SAYANG MEREKA

14 June 2013

Stok Bekal Pertama Iffat

 Assalamualaikum..

Naik cuti sekolah je, iffat mmg dah start makan solid food. Jadi kenalah bekalkan dia dgn puri..iza mmg berazam selagi boleh, iza xnk bg iffat makan makanan yg ada gula dan garam..sampai bila?kalau ikutkan seeloknya sampai umur dua tahun kan..tp mungkin xla selama tu..as long iffat x pandai mintak makan itu ini lg..iza cuba jaga..

Jadi hari ahad tu iza pun pung pang pung pang la kt dapur siapkn puri dia..kalau ikutkan biasanya dalam 20 minit dh siap tp ni bnyk kn..so ambik masa la sikit..nk steam, then nk blend dgn tapis..pastu mcm2 jenis puri..kena buat satu2 la..


Iza buat puri keledek, lobak dgn epal..dptla 3 tray dgn 8 mangkuk dadih..alhamdulillah cukup untuk iffat makan tiga kali sehari selama 5 atau 6 hari kt umah pengasuh..

Minggu depan iza akan intro bubur dkt iffat..atas sbb tertentu..x payahla iza mention kt sini..kalau ikut hati nk tunggu tujuh bulan baru nk intro..ermmm..

So wiken ni iza pung pang pung pang masak bubur dgn puri ayam pulak la..hihi..
Cayok2 umi iffat!








I blog with BE Write

No comments: