SAYA SAYANG MEREKA

11 June 2013

Persediaan Solid Food Iffat

Assalamualaikum..

Sebenarnya dh hampir 3 minggu iffat mula makan..tp umi dia baru terhegeh2 nk citer pasal brg2 makan dia..huhu..sori..

Apa yg umi iffat perlukan? 

1. Pengupas kulit buah or sayur 
Ini mmg umi dh ada, kebetulan dh beli masa shoping kt ikea aritu...sgt best k sbb 2 minit je untuk kupas 3 biji kulit carrot..

2. Penapis
Umi beli baru sbb taknak bercampur guna dgn sedia ada..

3. Steamer microwave
Umi beli kt jusco harga lbih kurang 10 hinggit kot..x ingat,huhu..senang guna ni sbb x payah guna kukus besar gedabak tu,hihi..masuk microwave, then tunggu je sampai masak.

4. Blender

Umi beli blender sebijik macam ni..harga rm180.. Pun beli kt jusco..so bila dh tak guna untuk blend makanan iffat..blender ni jadik hak mutlak umi la..haha..

5. Ice tray
Umi beli ice tray sebijik macam ni..panjang2.. Umi main ambik je masa kt jusco..ingtkn bentuk cube..rupanya..panjang..guna je la..sama je pun, hihi..orang bekerja kena ada ni..untuk buat stok awal banyak2..umi xde masa dan x rajin nk masak setiap hari..huhu..sori iffat..

6. Set pinggan baby
Xde gambar..sori..huhu..tapi sebenarnya..xde pun xpe kot..umi pakai mangkuk yg ada, pastu guna sudu kfc tu..ha..senang..Cawan pun guna cawan biasa,hihi..

7. Napkin plastik..
Pakai napkin plastik ni sng..lps pakai terus basuh dan sidai..next makan dh boleh guna semula..
 
8. Food chart

Food chart ni umi print pastu tepek kat peti ais..study dan ingt apa yg iffat boleh makan bila dah masuk 6 bulan..

9. Buku resepi

Buku ni umi beli online, baby 1st rm 10.. NCC tu rm17..berbaloi la beli..murah, pastu bnyk resepi..tp umi baru try resepi puri je..hahahaha..

Oke..tu je rasanya preparation umi untuk bg solid food kat iffat..
Meh tepek sekeping gamba iffat tgh mkn


Tgok gamba..oke..umi sayang iffat!


I blog with BE Write

2 comments:

puan.mila said...

iza kt mna beli buku tu? Share link pless..tgh mncri jgk ni..

nurul izayani said...

Jap iza bg share kt fb..