SAYA SAYANG MEREKA

23 December 2011

borang nikah: dah beli

assalamualaikum dearies..

alhamdulillah..semalam iza dh pun beli borang nikah dkt Pejabat Kadi Kluang.. tp yg kelakarnya iza boleh rasa nerbes masa pergi beli tu..lol..xtau npe tetibe rasa mcm tu, ni belum nikah lagi...adoyai. mayb banyak sebab..yg pertama iza x sure betul ke ada jual borang nikah kt situ..pergi pun main redah je.masuk2 tgok kt kaunter pertanyaan xde orang nk ditanya..pastu kt ground floor tu cuma ada kaunter bayar zakat..haish..dalam hati.."betol ke tempat ni"..masa tu masih lg duduk dkt kerusi pelanggan. usha tempat,hehe.. last2 tanya sorang pegawai yg lalu situ.."nk beli borang nikah kt mana ye"..straight tu tanye..haha..dia gtau la mayb tingkat 1..haish dia pun mcm x sure..bukan pegawai kot..

pastu pergi naik tingkat 1..oke betul, mmg situ ada kaunter nikah, cerai dan rujuk..tp pastu blank lg..tau carik apa..carik mesin nk dptkn no.giliran..tp xde..adeh..serang kaunter je ke ni..tgok kaunter kosong..okeh..serang!! pastu iza tanya lg.."beli borang nikah dkt mana?" then pegawai tu kata beli kt situ dan dia tanya untuk lelaki atau perempuan..so iza beli yg perempuan shj sbb am orang raub, dia dh beli kt sana..nk beli tu just tunjuk ic dan bayar RM5..

kemudian dia akan bg borang 2, borang hiv test dan lampiran dokumen yg perlu dibawa semasa permohonan nikah nant..


borang 2: dalam tulisan jawi..dia bg pilihan boleh tulis samada dalam rumi atau jawi..iza pilih rumi sbb lebih konfiden..boleh tulis jawi tp takot salah ejaan, huhu..


borang hiv test: ujian hanya boleh dibuat di hospital kerajaan sahaja..dia dh siap cop dkt belakang borang tu, senarai hospital/ klinik kerajaan panel daerah kluang beserta hari yg menjalankan hiv test..


dan terakhir..lampiran:


isi kandungan lampiran: DOKUMEN PERMOHONAN NIKAH PEREMPUAN

  1. Borang 2 lengkap
  2. Kad Pengenalan Asal Pemohon dan salinan
  3. Sijil Kursus Pra Perkahwinan MBKPPI dan salinan
  4. Laporan Pengesahan Pemeriksaan Kesihatan (H.I.V.) dari Hospital atau Klinik Kerajaan Malaysia sahaja
  5. Salinan Kad Pengenalan Wali
  6. Surat Akuan Status Diri daripada Penghulu atau Ketua Kampung atau Majikan yang Beragama Islam
  7. Salinan Kad Pengenalan 2 orang saksi ( lelaki ) borang yang bukan ahli keluarga.
  8. Dokumen Kebenaran Berkahwin Luar Kawasan pasangan (jika pasangan dari luar daerah atau negeri)

ada lain2 dokumen lagi yang diperlukan, tapi itu x berkaitan..jadi sila abaikan, hehe..so b2b yg sama kes dgn iza..b2b dari johor dan akan berkahwin dgn someone luar daerah..bolehla sama2 kongsi ilmu di sini..

masa permohonan nikah di pejabat Kadi pulak adalah waktu pejabat dan interview akan dijalankan pada masa itu jugak..so all d best for me!! :)

    8 comments:

    mrs irmidrza to be said...

    bagusnya...good info dear...miza admin gp b2b 2012 singgah melawat member..heheh...folo u dear...folo me back ya...

    http://lildrwalimah.blogspot.com/

    Gadis said...

    all d best yer..

    dulu Gadis pun buat proses borang sama jugak..
    pasangan luar kawasan...

    =)

    erin moshimoshi said...

    erin pun tggl isi .. hiv dh buar

    nurul izayani said...

    miza: folo u back :) btw tq..

    gadis: sama eh,hehe..nant boleh singgah blog gadis..

    erin: gud luck to u..majlis erin lg awal kn..

    Cik Nasha said...

    baca iza punya aje sy dh nerves..blum pergi beli borang nikah..cane?? haahha..

    gudluck dear..

    erin moshimoshi said...

    aah izayani ... mjlis erin bln 2 awal ..nikah dulu . huhuhu ..yunk borang ni kena tulis jawi ke rumi je ek ? xpaham laaa

    nurul izayani said...

    cik nasha: hopefuly nasha x nebes nant :)

    erin: sy tulis rumi for both..

    Miss Ika said...

    Gud luck dear.
    Tetiba nebes pulak. Huhu