SAYA SAYANG MEREKA

18 September 2011

kursus kahwin part II

macam yang aku janji semalam, dlm post ini, aku akan share serba sedikit pasal kursus kahwin yang aku amik..mula2 pasal yuran, RM 120, tp kalau korg dh beli borangnya terlebih dulu (RM15), masa hari kursus tu korang cuma perlu bayar RM105 je..pastu bawa skali gamba passport sekeping (unt letak dlm sijil) dan fotostat ic (y ni x bawa, pun xpa)..tp ni aku share untuk kursus kahwin kt jb, maafla kalau x sama dgn daerah or negeri lain,x pasti pasal itu..


ini modul-modul yang ada dalam kursus kahwin yang aku join:
  1. ujian penilaian pengetahuan 
  2. keluarga sakinah ( ada di johor shj)
  3. pembubaran perkahwinan
  4. pengurusan konflik, stress dan perkhidmatan kaunseling
  5. prosedur mahkamah syariah
  6. akhlak & hubungan dalam keluarga
  7. pengurusan kesihatan
  8. ibadah
  9. komunikasi & pengurusan sumber keluarga
  10. aqidah
  11. munakahat
  12. prosedur perkahwinan
  13. analisis keberkesanan kursus
hari kedua kursus, hari ni.. mmg membosankan, huhu..penceramah semua straight je, rasa nk tido, dh la kt luar tu hujan je..bila aku ngantuk, kawan aku nisak le jadik mangsa aku, hehehh..kadang2 tu selamba je borak2..dia pun sama ngantuk, siap main game lg kt nset..tp kalu x borak, mmg x hilang la ngantuk tu, adeh..dh tarik2 mata tu, ngantuk jugak, hehhh.. y aku tol2 bg tumpuan, masa prosedur perkahwinan..sbb aku masih blur part tersebut dan aku mmg nk tau, jadik mmg bagi tumpuan le..hehe

 asal kursus je, mata mesti bengkak,huhu..

bila dh habis tu, leganya..dh boleh kahwin!!!yeahhhh~padahal borang nikah x isi lagi <-- perasan leh kahwin,huuuu..tp mmg lega pun, dh selesai satu perkara, alhamdulillah..pasni boleh proceed pasal borang nikah pulak,hehe..nanti nk buat satu checklist pasal nikah sahaja, insyaALLAH..

sijil kursus kahwin aku =)

nota kaki: td dh ckp kt abah, nk booking tok kadi..kalau boleh nk booking dlm minggu ni jugak,hehe..insyaALLAH..


YA ALLAH, KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KAMI, AMIN 

7 comments:

rosspink said...

bestnye..bln dpn bru org nk g. juz ceramah je ek hehe

nurul izayani said...

aah..pasang telinga je, hopefuly penceramah ross t semua besh..baru x bosan t..

rosspink said...

Hehe hope cmtu la...

nurul izayani said...

aminnnn =)

Cik Nasha said...

mesti lega dah kan.. alhamdulillah..

Fiza Zainol said...

hehe... lega dh kn u dh pegi..fiza dlu dh penah pegi ..Masa tuh pegi dengan kawan ikut student mak.. Tapi En tunang ajak pegi lagi sme2 ngn dia...so pegi je lah.. skunk dh de exam ker?

nurul izayani said...

nasha~ aah, alhamdulillah..

fiza~ xde la, penilaian suke suki je tu..tp kursus ni pegi bnyk kali pun bagus..refresh balik ilmu rumah tangga..hehe