SAYA SAYANG MEREKA

26 December 2013

Amzar Iffat: 1 tahun 1 bulan

Assalamulaikum..

Agak banyak perkembangan Iffat di usia ini. Antaranya:

1. Pandai posing depan camera. Tunjuk ipad depan dia, snap gamba, tunjuk kat dia gambar tu semula. Nanti dia tersenyum simpul bangga sendiri. Haha. Tak boleh tahan part ni, lawak bila tengok dia senyum simpul tu.


2. Kalau nak sesuatu, tunjuk pakai jari telunjuk. Kadang-kadang tak faham apa yang dia nak dan kadang-kadang buat-buat tak faham. Mintak apa yang kita tak boleh bagi, contohnya mintak pisau,gunting.

3. Iffat ni jenis melayan apa yang kita buat. Kita pakai kasut, dia nak pakai. Pakai telekung, pakai tudung, pakai cermin mata, semuala dia nak buat jugak. Tahap memori mengingat dia pun semakin baik. Apa yang kita ajar semalam, dia boleh praktikkan semula esoknya.


4. Iffat suka bila diketip kuku. Dia diam je bila kena ketip kuku. Alahaiiii..senang kerja umi.

5. Alhamdulillah, lepas tonsil dia baik, selera makan dia semakin bertambah. Bagila apa-apa makanan kat dia, semua disumbatnya ke mulut. Sama macam dia yang dulu. Kuat makan. Tak apalah kalau badan dia tak besar, yang penting sihat.

6. Iffat masih belum boleh berjalan sendiri. Masih lagi perlu dibantu, baru dia boleh bertatih dengan laju.


Taip entry ni sambil tengok Pencetus Ummah, semoga didikan umi berjaya menjadikan Amzar Iffat seorang anak yang soleh. Aminn.

24 December 2013

Jalan-jalan KL: KL Twin Tower

Assalamualaikum..

Kami ke KL weekend yang lepas, bermalam di rumah abang Iza. Hari ahad sebelum balik abang bawak kami jalan-jalan naik Menara Berkembar Petronas. Kat sana kami naik skybridge level 41 dan level paling atas sekali yang dibuka kepada orang awam, level 86. Bayaran masuk ialah RM20 sebab dapat harga staff kebetulan abang Iza memang staff kat sana.

Di pintu masuk. Dengar penerangan tentang do and dont masa kat atas sana nant. Tapi sebelum tu kita posing dulu. Hihi.

Ni kat skybridge. Boleh nampak keseluruhan Kampung Baru dan jugak Batu Caves dari atas sini.

Ni pulak kat level 86. Ada dua lg level, tapi ia tak dibuka kepada umum. Sebab dua level lagi tu disediakan untuk tujuan penyelenggaraan.

Dah selesai kat atas dalam 30 minit, terus kami turun ke tingkat bawah sekali. Dalam pukul 3 dah bertolak balik ke JB.

UMIE SUE 1st Giveaway

Assalamualaikum..

Hari ni nak join GA Umie Sue pulak. Temanya ANAK MENGEMAS RUMAH. Boleh tengok kat link ini.

Gambar Iffat tengah menyapu:


Style tak? Menyapu sambil duduk. Haha. Tak pandai jalan lagi ni, tapi niat murni nak tolong umi tetap ada. Jiwa besar betul budak bertuah ni. Pantang kita buat apa, mesti dia nak buat jugak.

Walaupun anak Iza ni lelaki, Iza tetap nak ajar Iffat buat kerja rumah. Basuh baju (pakai mesin je), angkat jemuran, bersihkan laman rumah, buat kerja yang mudah-mudah nant ringan sikit kerja Iza nak kemas rumah. Lepas tu dah kahwin nant, senang isteri Iffat dapat suami yang pandai mengemas. Eh! Jauh plak terberangan. Haha.

K la..wish me luck!

20 December 2013

Big Bad Wolf Disember 2013

Assalamualaikum..

Ini satu lagi fenomena yang dicetuskan gojes. Bbw kat miecc dari 6-15 Disember 2013 lepas. Masa bbw ni tengah berlangsung, asyikla mommies duk up entry pasal bbw ni. Iza duk telan liur je la, nak pergi jauh. Memang la buku sangat-sangat murah tapi bila ditambah duit minyak nak ke sana, sama je la kos nye nant, tak berbaloi. Tapi Allah bagi jalan, tup-tup abi nak pergi kl, 14 Disember tu atas urusan keluarga. Iza tak ikut sebab Iffat demam. Kesian pulak kat dia, dengan baru balik dari Sabah lagi, so rehat je la dekat rumah Simpang Renggam. Dan part yang paling best, abi setuju nak tolong shopping kat bbw tu. Haha. Best tak terkata koti. Dia pergi pukul 11 malam dengan dua orang adik dia. Terima kasih pada Alia dan Farid sebab sama-sama tolong pilih buku untuk Iffat.

Hasil belian abi..


Meroyan sekejap tengok abi bawak balik buku segini..nasib Iza tak pergi bbw tu, kalau tak mesti pengsan tengok lambakan buku-buku yang super duper murah. Buku ni ada yang RM 3 sehingga RM 20. Tapi yang RM20 ada sebuah je abi beli.

Iffat bersama buku-bukunya..

Antara buku fevret Iza..ye, bukan Iffat TAPI Iza sebab ada muzik. Senang kalu ku tak ada idea, ku tekan je butang

Dan ini buku fevret Iffat. Nampak tak BETAPA DIA SANGAT-SANGAT suka buku tu. Buku Baby Giggle, ada suara baby gelak. Kami pun gelak sama bila dengar gelakan dari buku ni. Haha. Dan belakang sekali ada cermin. Ni yang Iffat suka, bolehla dia telek muka dia yang hensem tu. Oppssss. Heee

Last, thanks abi tolong belikan buku untuk Iffat, jasamu akan ku kenang sampai syurga. Hewhewhew. Dan mulai hari ini, Iza nak kumpul sehari doploh sen untuk shopping kat next bbw. Aim nak beli buku islamic macam kisah-kisah nabi pulak untuk Iffat lepas ni.

19 December 2013

Fenomena Gojes: Tulisan Kufi @ Kufi Art

Assalamualaikum..

Mommies gojes ni memang suka no cetuskan fenomena baru, dan yang terbaru fenomena tulisan kufi. So, Iza pun taknak lepaskan peluang try buat since iza minat dengan tulisan ni. Senang je buat tulisan ni rupanya, pakai excel je.




Iza tak tau nak save format jpeg macam mana, so print screen je la nampaknya.

Cantik tak?

Macam cantik je.. Macam comel je.. Kan

Bahahahahaha..

Sekian~

P/s: teringin nak tampal frame kufi kat dinding rumah.

18 December 2013

Ibu Rafif First Giveaway

Assalamualaikum..

Ibu Rafif @ Cik Puan Mimi ada buat giveaway bertemakan anak-anak main kat playroom atau play area. Jadiknya marilah kita ramai-ramai join dan memeriahkan giveaway ibu Rafif ni.

Oke ini syarat-syaratnya:

1. Follow blog Ibu Rafif dulu. DONE
2. Buat entry dengan meletakkan SEKEPING saje gambar. (Gambar paling best). DONE
3. Terangkan la tentang situasi gambar tersebut. (Contoh anak tengah main piano baru beli guna duit bonus ke.lol) DONE
4. Once dah joint, nanti tempek link di ruangan komen entry Ibu Rafif. DONE jugak.

Tarikh tutup penyertaan: 31 December 2013

Iza pilih gambar ni..

(IFFAT: eeiiiii..apa benda alah umi suh main ni. Macam tak best je. Mesti dia yang suka mainan ni, tapi aku pulak jadik mangsa kena main semua ni..)

Gambar ini diambil sehari selepas Iza belikan Iffat lego. Masa ni Iffat tak tahu lagi main lego. Tapi sekarang alhamdulillah, dia dah boleh stack beberapa ketul lego. Gud job Iffat!

P/s: Ibu Rafif, boleh tak bagi Umi Iffat menang kali ni..kesian dia x pernah menang GA. sobsss..

Amzar Iffat: Infant Activities

Assalamualaikum..
Infant activities of Iffat from 5 months to 1 year. 

Main soft toys


Main kertas

Main soft toys lagi

Menyanyi dan menari

Main ball

Main lego

Naik beskal

Main buku

Main gelung

Main rabbit

Main cat


Outdoor activities

Main air laut

Main air kolam renang

Jalan-jalan taman

Tengok animal di zoo

  Moga umi dengan abi akan menjadi pendidik yang baik kepada mu wahai anakku :)


I blog with BE Write

14 December 2013

Jalan-jalan Sabah Hari 4: Selamat Tinggal Sabah

Assalamualaikum..

Hari terakhir kami di Sabah. Kami checkout hotel jam 8 pagi tapi flight kami jam 10.45 pagi. Memandangkan abi pun dah siap-siap check-in flight guna online, so kami pun pergi ke pasar harian (lokasi tak pasti) lebih kurang 5km dari hotel kami. Ingat nak beli amplang lagi tapi tak jadi sebab tak jumpa, yang dibeli cengkerang berharga RM15 dan tshirt Sabah berharga RM25. Bila semua dah berkumpul semula, terus bergerak ke airport. 

Sebelum berlepas balik, kami ambil gambar ramai-ramai dulu.


Selamat tinggal Sabah

Akhir sekali, Iza nak share beberapa tips lagi-lagi buat parent yang travel denga anak kecil.

1. Pastikan setiap masa ada bawa bersama barang-barang keperluan baby. Contohnya baju salinan, pampers, towel, dan air masak. In case, baby kita muntah sebab mabuk dalam perjalanan so senangla nak tukar baju baby.

2. Stroller dan carrier.
Ini sangat membantu kalau kita nak berjalan kaki untuk tempoh yang agak lama. Macam   Iffat yang tak pandai berjalan lagi ni, so sangat membantu kalau ada stroller atau carrier. Tak lah lenguh sangat tangan kami nak mendukungnya selalu.

3. Bawa ubat-ubatan yang asas.
Kebetulan haritu Iffat baru baik demam, jadi memang Iza bawa termometer, ubat demam dan koolfever untuk Iffat. Bimbang dia akan demam semula masa travel. Malam kedua Iffat demam, jadi Iza just bagi ubat demam yang dah dibawa, tak perlu bersusah cari farmasi beli ubat. 

4. Yang terakhir ni just reminder, kalau pergi ke Sabah bersedialah yang setiap entry tempat-tempat yang dilawati memang akan dikenakan bayaran. Kadang-kadang tak sesuai dengan tempatnya. Tapi sebab dah sampai, so bayar je la.

So itu je la sedikit (sedikit ke?) coretan Iza untuk travel kami ke Sabah.

Thanks for reading.


I blog with BE Write

13 December 2013

Jalan-jalan Sabah Hari 3: Rumah Terbalik, Kinabalu Park, Desa Dairy Farm, Spa Ikan Tagal Sg. Moroli


Assalamualaikum..


Hari ketiga pulak kami bergerak jam 8.00 pagi terus ke Rumah Terbalik di Tamparuli. Bayaran masuk ke sana RM 10. Pada Iza mahal sebab rumah tu kecik je.. Kat dalam tu pulak tak boleh ambil gambar. Masuk pun kena ikut turn, dalam 10 orang untuk satu masa. Agaknya kalau masuk ramai-ramai nant roboh kot. Huhu..



Dah selesai di Rumah Terbalik, kami terus bergerak ke Gunung Kinabalu. Perjalanan dari KK dalam 2 jam. Yang ini nak masuk pun kena bayar RM 3 seorang. 


Tak nampak puncak gunung sebab kabus tengah tebal. Masa ni dalam jam 11 lebih. Tapi belakang tu ada air terjun. 


Selepas tu kami terus bergerak ke Kundasang Diary Farm, bayaran masuk RM 4 seorang. Tapi masa ni lembu jauh kat tengah padang. Tak dapatla kami tengok live lembu banyak-banyak depan mata.



Iffat excited tengok lembu dengan kambing. Selamber je bagi binatang tu makan. Uminya tak berani sangat, takut tangan kena ngap, haha.


First time tengok live pokok bunga calla lily. Bunga favourite. Cantiknya!

Dalam jam 3 petang, kami dah sampai di Spa Ikan Tagal Sg. Moroli, Ranau. Cas yang dikenakan RM 5 untuk spa kaki. Kami berada dekat sini sampai jam 4.30 petang. Tapi rasa spa ikan tu cuma 15 minit je. Memang ada had masanya. 


Selalu Iffat excited kalau main air, tapi yang ini dia takut, geli agaknya rasa ikan banyak-banyak bawah kaki dia.

Selepas selesai solat jamak di surau berhampiran baru kami bergerak balik ke KK. Jalan dah gelap masa tu dan ada tempat sangat berkabus, tapi alhamdulillah selamat sampai KK jam 8 malam. Terus pergi makan kat Gerai Haji Manja. Nak makan seafood terbaik untuk terakhir kali katanya. 

Dah siap makan terus pergi pasar malam dekat depan hotel. Sebenarnya kat pasar malam ni lah, gelang, rantai segalanya berkaitan dengan mutiara sangat sangat murah. Gelang mutiara biasa boleh dapat RM 10. Lebih murah berbanding Pasar Filipina.

Malam tu jam 12 tengah malam baru kami balik hotel. Sampai hotel terus tido sebab penat sangat hari tu.

I blog with BE Write

Jalan-jalan Sabah Hari 2: Pasar Filipina, Jamilah Jewellery, Gayang Seafood Restaurant

Assalamualaikum..

Sambungan..

Sampai Pasar Filipina jam 5 petang. Terus ke Jamilah Jewellery. Iza beli pearl kat sini sebab katanya sini lebih murah berbanding Pasar Filipina. Dan memang betul, ada pearl yang harga serendah Rm10. Dan hari tu, semua barang di tingkat bawah diberi potongan harga 50%. Memang rambang mata. Sempatla grab 5 utas gelang dengan dua biji brooch mutiara.


Dah selesai kat Jamilah Jewellery, barulah kami pergi Pasar Filipina untuk beli amplang dengan kuih cincin.

Malam tu kapten bawa kami makan kat Restoran Gayang Seafood. Katanya restoran seafood terbaik di KK. Tengok je la pelanggannya, memang ramai. Penuh! Nasib kapten dah booking awal-awal untuk kami.



Ni menu malam tu. Yang tak ada dalam gamba ikan tiga rasa, ayam lemon, sotong goreng tepung, jelly kelapa dan buah. Sebab makanan yang itu lambat sampai, tak sempat nak snap gambar. Memang murah cuma RM 300+ untuk satu meja. Kalau kat JB mau dua kali ganda harganya.

Tapi kami makan tak lama, cepat-cepat duduk dalam van bagi aircond kat Iffat sebab time ni badan dia tengah panas. Lepas semua dah siap makan, kami terus balik ke hotel untuk berehat.










12 December 2013

Jalan-jalan Sabah Hari 2: Pangkalan TLDM, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik

Assalamualaikum..

Hari kedua kami bergerak seawal jam 7dan sampai di pangkalan TLDM dalam jam 8. Kemudian kami bersarapan kat restoran dalam pangkalan tu. Lepas tu, kami diberi taklimat serba sedikit mengenai pangkalan TLDM cawangan KK ni. Tapi time ni Iza tak dengar sangat pun, sebab duk main dengan Iffat kat belakang dewan, kalau tak merengek pulak dia duduk lama2, dah tak mahu duduk diam dah sekarang.

Ingatkan dapat masuk tengok kapal selam, rupanya tengok dari jauh je. Hampa.

Kemudian dalam jam 11 kami bertolak ke Jeti kat Jesselton Town. Bayaran bot Rm 23 seorang untuk ke Pulau Manukan dan Pulau Mamutik. Murah.

Iffat tak pakai safety jacket sebab tak cukup. Alhamdulillah selamat pergi dan balik. Tapi lepas ni kalau naik bot, make sure kena pakai, sebab bot tu sangat laju! Fobia rasanya.

Iffat yang suka sangat main pasir huiiii..


Kami sampai 1230. Matahari sangat terik masa tu. Tu yang payungkan Iffat walaupun dah masuk dalam air.

Ni pandangan Pulau Mamutik. Kami tak turun, just pusing satu pulau je sebab nak save masa. Boleh nampak coral kat dalam air. Cantik. Kagum!

Malam tu Iffat demam maybe sebab main air masa tengah panas. Tapi alhamdulillah, sekejap je demamnya.