SAYA SAYANG MEREKA

27 September 2013

Playroom Amzar Iffat

Assalamualaikum..

Hari ni dah jumaat. Jap je kan dah nak habis seminggu. Tapi esok umi kena kerja pulak, ada hari anugerah cemerlang kokurikulum. Oke, ni umi nak share pasal playroom Iffat. Dah lamaaaaaa siap. Masa bulan puasa hari tu lagi. Tapi baru sekarang nak update, huhu..

Ni rupa playroom iffat masa mula2 siap dulu.




Tapi baru-baru ni abi dah langgan unifi, so bilik ni penuh la dengan segala wayar.

Oke, dekat sini umi nak buat wishlist untuk playroom iffat sekali sebab banyak lagi yang perlu di upgrade supaya bukan sahaja iffat, tapi abi dengan umi pun nak merasa selesa bila berada dalam bilik ni masa bermain dengan iffat nant.

1. Tema: kuning (dinding) + hijau + coklat gelap (perabot)

Umi berkenan dengan hijau ini..

2. Wall sticker. Lebih kepada tema haiwan dan tumbuh-tumbuhan.



Tapi kalau jumpa style quote macam ni pun menarik jugak.

Umi nak cari jugak wall sticker yang ada measurement ni. Nant boleh ukur tinggi iffat. Hihi.


3. Kerusi dan meja. Buat masa sekarang, perkara ni hold dulu sebab untuk umur Iffat belum sesuai, bimbang ada yang tergolek jatuh dari kerusi atau meja ni nant.
Umi berkenan dengan meja kerusi ikea ni. Meja bulat pilihan umi sebab tak ada bucu. Lebih selamat. Kerusi macam ni pulak lebih comel dan lebih murah berbanding kerusi kanak-kanak ikea yang lain.

4. Langsir. Umi nak cari langsir color hijau tapi ceria. Then, umi nak buat langsir kontot je macam dalam gambar tu. So bawah tingkap tu boleh la umi tampal poster lagi.

5. Peta dunia. Kenapa umi nak bilik iffat ada peta dunia? Sebab umi taknak iffat bod**geografi macam umi. Tapi mungkin taklah peta sebesar ini. Nant tak ada ruang pulak nak tampal poster lain.

6. Meja pertukangan ikea. Umi nak beli meja ni sebab nak cover plug. Tapi mahal. Rm260. Nant umi pikir semula.

7. Meja komputer. Memandangkan dah ada unifi dalam bilik Iffat, senangla umi abi nak buat kerja guna laptop nant. Umi ada dua pilihan.


Umi prefer yang lekat di dinding sebab jimat ruang dan lebih selamat.

8. Para ikea untuk letak dvd player dan modem unifi.

Umi kena simpan duit dari sekarang untuk dapatkan segala yang umi listkan ni. Chayok umi iffat!

20 September 2013

Family Day di Hotel Lotus Desaru

Assalamualaikum..

Ini family day anjuran KEBIRUS sekolah suami iza. Buat hari sabtu dan ahad lepas, 7 dgn 8 September. Ikut program, kami kena bertolak jam 10 pagi, konvoi ramai-ramai. Tapi sebab pagi tu iza ada meeting, habis plak jam 1 petang. Makanya, kami bertolak ke sana jam 4 petang. Dalam masa satu jam dah sampai desaru sebab lalu highway. Sampai-sampai terus check in bilik, kami dapat bilik r502. Cantik bilik hotel ni. Bilik dua tingkat.

Tingkat bawah

Tingkat atas
Toilet ada dua.

Dah siap solat asar, cepat-cepat kami turun pantai. Seronok main pantai kat sini, sebab ia landai. Nak bawak iffat main air pun tak ada la risau sangat.

First time bagi iffat cicah air laut, mula-mula tu dia takut jugak, maybe takut dengan ombak. Dah lama-lama tu barula oke. Dah dia buat macam main air kat dalam toilet. Bila ombak datang, di pukulnya air tu,haha..

Dalam pukul 6.30 petang, kami naik bilik semula. Sebab dah kena bersiap untuk jamuan raya yang majlisnya mula jam 8.00 malam. Majlis ni dibuat di Fruit Farm, jauh jugak dari hotel kami, kena pergi dengan kereta.


Malam tu kami sekeluarga menang anugerah pakaian terbaik. Alhamdulillah. Hihi. Rezeki kami pakai sedondon, pastu tak ramai pulak yang pakai baju raya.

Majlis diakhiri dengan acara main bunga api.

Esoknya kami keluar sarapan pukul 8.30 pagi. Lepas tu terus sambung dengan aktiviti sukaneka. Abi sorang je yang main, umi dengan iffat duk kat tepi jadi tukang sorak abi. Berbaloi la jugak sebab group abi menang dua games.




Dah habis sukaneka, abi dengan iffat mandi pantai lagi. Lepas tu barulah kami pergi water themepark. Bagi iffat mandi kolam renang pulak.


Then pukul 12.30 kami naik bilik. Check out pukul 1. Overall, family day tahun ni sangat best. Tahniah dan terima kasih KEBIRUS SMKTD2 2013. I