SAYA SAYANG MEREKA

30 June 2013

Mom and Baby Expo at Danga City Mall, JB

Assalamualaikum..

Hari ni umi semangat bangun awal, bg iffat sarapan awal..budget pukul 10 dah ada kt expo..tp last2 sampai kul 11 jugak..


Tp expo yg ni x best mcm expo setahun yg lepas..booth banyak..tp majority booth jual baju baby..so tak banyak pilihan untuk buat perbandingan harga barang lain..booth pampers pun satu je..tu pun jenama x terkenal..ape ntah nama nya..tak ingat..

Ni barang2 yang umi beli..

Beli kt booth fiffy..sepasang baju rm10..tuala tu pulak 2 pasang rm11.90.

Food feeder rm28, romper rm 38 dan stokin rm16

Buku elmo rm25 dan toy lamaze tu rm 30

Haha..yg ni mmg umi plan nak cari itik pun wat iffat main2 time mandi, lastly jumpa..pastu jln2 lagi jumpa pulak bot tu..mmg umi sambarla sbb suka tgok iffat xcited time mandi..hihi..stiap ni barang rm 10.

Yang ni pulak barang umi. Ice pack lama nk buang sbb mcm dh rosak, bocor..botol yg lama pun sama, nak ganti sbb dh pakai lebih 6 bulan..ice pack rm16 each, storage bottle rm 28 dan breast pad rm 12..

Ada lagi satu benda yang kami beli tapi tak dapat lagi..dia janji dalam seminggu dia akan hantar ke rumah..apakah bendanya?jeng3..tunggguuuuuu..

Haaaa..nampak tak board ni tulis..see u again on september?
Apakah maknanya?hihihi

29 June 2013

Tema dan design baju 1 syawal 1434H

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..lebih kurang 11 hari lagi nk puasa..dan sebulan lepas tu raya plak..umi as UMI haruslah pikir apa baju yg nk dipakai oleh abi,umi dan iffat masa 1st raya tahun ni..dh lama dh umi pikir dan bila suggest kat abi pun, abi setuju..

Kami pilih tema emerald green..


Part design baju pulak, abi nak buat baju teluk belanga berkocek dua..mcm gambar hazama pakai kat bawah ni..


Hari tu dh tempah kt raub masa balik kampung cuti bulan 6..harga upah rm 120..oke la compare dgn harga kt jb rm 150 sepasang.. Iffat pun nant design mcm ni..tp iffat punya mintak tolong tokmak buatkan. Sbb kalu upah, dia akan cas sama mcm harga baju dewasa..mana boleh! Kecik tapi mahal..no no no.. Tp kain baju iffat kena pergi beli dulu..sbb hari tu beli tak cukup panjang..beli 5 meter, ingtkn cukup untuk abi dgn iffat, rupanya abi saje dh ambik 4.8 meter..hohoho.. Esok nak ajak abi terjah JAKEL jap..

Baju umi pulak.. Umi nak design mcm ni..


Umi buat color block emerald green combine kn dgn striking pink..auwwww.. Tau tak umi xpernah ada lagi baju peplum..kesiankan, huhu..sbb tu raya ni pilih design mcm ni..baju umi pun umi dah hantar tempah kat tailor yg jahit baju nikah umi dulu..kat simpang renggam..

So tu je la kot story pasal baju raya satu syawal kami thn ni..hihihi..daaaaaaa

27 June 2013

OurLittleJannah: Shopping barang rumah di IKEA

Assalamualaikum..

Hari ni nk sambung entry jalan2 edisi jerebu tu..lps je turun dari genting..kami terus serang ikea,hihi..sampai sana dalam kul 2..perut laparkan..jadik harus makan meatball ikea yg sdp tu dulu..pas makan semua..dalam pukul 330 mcm tu, umi mulakan pencarian barang2..abi pula duk lepak dgn iffat kat kerusi before sampai kaunter tu..so umi apa lagi, syokla jenjalan sorang2 dalam ikea tu..pergi sana, pusing sini..ambik tu, ambik ini plak..best!sbb xde org kaco konsentrasi umi dalam memilih barang..umi mintak abi bg umi satu jam untuk carik barang..dah siap carik semua barang..tolak troli ke abi, abi bayar..hihi


Barang2 yang umi beli hari tu..

Penuh ha satu troli,huuuu..

Jom tgok apa ada dlm troli tu..

Plastic box..yang bawah tu nak simpan mainan iffat..senang nampak apa ada dalam nya..

Segala pasu bunga, pasu perhiasan..nak letak atas meja dgn para..

Rencam..jam tu rm 2.50 nak gantung kat dapur, abi yang semangat nk beli sbb murah sgt..
Pastu penggantung tu nk letak kt toilet sng nk letak sabun dgn berus gigi,hihhi..
Yang lain tu plastic storage dgn sepit bag plastik..

Frame yang besar tu nak letak gambar kahwin umi dgn abi..yg 3 in 1 tu haruslah letak gamba ifftat..

Cermin hiasan nk letak kt ruang tamu..yg ni xde dlm list..tp ambik sbb murah..rm4.50 sekeping..

Para..yg dalam kotak tu warna putih..

Frame lagi..x plan pun nk beli ni..tp tergoda dgn papan iklan dia dlm lif..harga rm19.90.. Harus beli k..haha..

Ada satu insiden berlaku masa nak bayar tu..cashier tu baru key in harga separuh barang yang iza beli..tp harga kt komputer tunjuk dah lebih dari budget..gulp~siap ckp cashier salah kira kot,huhu..sekali cek2, betol la mmg tu hara barang yg kami ambik,hahaha..apsal mahal sgt! Nasib abi ada duit lebih..kalu x malu hoiiiii...

Apa2 pun, terima kasih abi belanja umi shopping kat ikea..
Nant umi hias rumah kita cantik2 ye.. berbaloi dgn harga yg kita leburkan kat ikea..hihih

Last sekali haruslah tunjuk gambar iffat yang sangat bg kerjasama masa umi shopping kt ikea hari tu..hihi

Tido sepanjang masa umi mencari barang..syg u iffat!

25 June 2013

Happy 7 month iffat!

Assalamualaikum..

Sebenarnya umi lupa hari ni iffat dah genap 7 bulan..abi yang ingatkan pagi tadi. Yang umi ingat kalau 25 hb ni hari gaji, hoho..lupa tarikh ni ulang bulan iffat jugak.. Iffat takde tunjukkan apa2 perkembangan yang ketara dalam masa sebulan ni.. Antara yang umi perasan..

1. Iffat semakin bambam..tp xtau plak berat dia berapa, mayb dalam 7 to 8 kg.
2. Makanan fevret iffat setakat ni.. Bubur keledek, bubur avocado campur pisang.
3. Dia suka minum air masak..tp sayang, iffat tak pandai minum botol, so umi dia ni la gigih menyuapkan dia pakai sudu..
4. Semakin kuat ketawa..sibuk kalau kita ketawa, dia pun nk ketawa..haha..
5. Iffat semakin murah dengan senyuman..orang yang 1 st time dia jumpa pun dia boleh senyum..alhamdulillah..

Tu je kot yang umi noticed..


Wajah kesayangan umi an abi..

Shopping baju raya iffat masa jcard day @ aeon tebrau

Assalamualaikum..

Hihi..dah nak seminggu shopping baru nak hupdate..hari tu aeon tebrau buat jcard @ aeon card on 19 & 20 jun..umi pun xcited la sbb mmg tunggu jcard day ni sbb nk shopping baju iffat..tup2 dia buat kan..plan nk pergi 20 hb tp bila abi setuju nak pergi 19 hb, umi lg la xcited,hihi..pergi tu sampai sana pukul 9 malam..dgn tak makan lagi..lapor tau..

Then abi offer, umi shopping sorang2 sementara tu dia bawa iffat pergi makan..haha..umi suka! Walaupun lapar, sanggup dahulukan shopping..sng shopping sorang ni..nak tawaf bhgn baju baby tu 14 kali pun xpe..umi pun x ingt, umi shopping bpe lama..ada satu jam kot..dh siap tu telefon abi, dia dh tunggu kat foodcourt rupanya..

Ni la hasil shopping umi malam tu..



5 pasang baju, 3 pants, sepasang kasut..sume tu 50 percent less..so umi perlu bayar separuh dari harga sebenar..hujung minggu ni ad baby expo kat danga city mall plak..wajib pergi k..mari kita pujuk abi shopping lagi! Yeayyyy~

22 June 2013

Jalan-jalan: edisi cuti jerebu 2013- Genting Highland

Assalamualaikum..

Kami tak plan pun nak pergi sini..ye la kalau ikutkan sabtu ni umi ada hari terbuka kt skola, so haruslah weekend duk dkt rumah kan..tp bila je announce jumaat dan sabtu cuti, panjangla langkah kami nak berjalan..kami decide nak pergi genting highland..tp otw tu singgah ukm dulu, jumpa my sis Fatiha. Bawa dia g makan kt kedai nasi beriani gam anje kt seksyen 15 bangi..our fevret place masa belajar dulu..sedap weh makan nasi beriani kt sini..mmg tmpt wajib pergi kalau dtg ukm..

Umi makan nasi beriani dengan ayam kampung goreng..terbaik!

Otw hantar fatiha balik kolej, sempat lagi kami duk usha sekolah permata pintar dalam ukm tu..huuu..rupanya dkt ceruk ukm tu ha dia buat..


Pastu berangan nant iffat masuk sini..aminnnn

Dalam kul 430 ptg baru gerak g GH..sampai2 xd hotel kosong kat first world..terpaksa beli dgn ulat..rm250 satu malam..harga asal rm192..oke la xde beza sangat..

Tapi kat GH xde buat apa2 pun..malam tu keluar sekejap..makan kfc..pastu pagi tu pun jalan2 mcm tu je..kul 12 tgh hari kitorang dah turun semula kl..xcited nk g ikea,hihi..





Next entry, update pasal shoping barang kat ikea pulak..hihi..stay tune~







20 June 2013

Termos bubur iffat

  Assalamualaikum..

Quick update sebelum tido..




Brand thermos..tiga tingkat..dah test, boleh tahan panas sampai 8 jam..
Kalau umi g sekolah pagi sbb ada koko, umi bekalkan la iffat tiga mangkuk..pagi, tgh hari dgn petang. Tp kalau hantar iffat tgh hari, hantar dua mangkuk je la..pagi tu umi dah bg mkn sendiri kt rumah..harga xde diskaun, rm215..beli kat jusco..budget umi 50-60 hinggit je..tp tetibe abi nk belanja..hihi..alhamdulillah..moga murah rezeki abi :)




I blog with BE Write

15 June 2013

contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

  
Assalamualaikum.. First time ni nk join contest untuk Iffat.. Moga ada rezeki untuk dia..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Mula2 tunjuk banner contest dulu..ni syarat yg pertama..


Syarat yg kedua, pilih gambar iffat paling ceria.. Lps berbincang dgn abi, we all decide nk masukkan gambar iffat yg ni..

mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com

Cukup ceria tak?? Hihi..

Nama baby: AMZAR IFFAT BIN AMRI SYAH
Nama Umi: NURUL IZAYANI BINTI JAIS

Then kalau ada rezeki kami dipilih sbg pemenang..kami diberi peluang untuk pilih hadiah , salah satu  dari list di bawah..

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Dan kami memilih 
TOYS STORAGE (CARS)

Oke..jom join same2..sng je.. 

Contest bermula sekarang!!!
12.6.2013 hingga 7.7.2013.

Lastly, iza share langkah2 nk join contest ni..






Peraturan contest ::
Contest bermula sekarang!!!
12.6.2013 hingga 7.7.2013.

1.contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.

2. Semua lapisan umur boleh join.

3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.


Peraturan contest untuk yang nak join guna facebook :-


1. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook. 

2.Add facebook personal saya. (Ada di sidebar). Jangan add acc fan pages saya ye..

3.Create 1album khas dengan nama "contest baby ceria by barangbabymurah.blogspot.com"


4. Di dalam album tersebut,anda diwajibkan letak banner contest(refer gambar diatas).


5. Kemudian,anda upload gambar baby anda dalam mood yang ceria dan HARUS TAG FACEBOOK saya.


6. Description gambar haruslah letak point2 berikut :-
1. Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com


7. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI DI RUANGAN CAPTION GAMBAR BABY ANDA. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH YANG ANDA PILIH JIKA ANDA MENJADI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.

Jika anda nak join contest melalui entry blog :-

1.. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com


2. Anda harus masukkan gambar banner contest.

3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.


4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"


5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.


6. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~


4. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.


5. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.


6. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan.


7. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.


8. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).

9. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.

10. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.


11. LETAK SEKALI TARIKH MULA CONTEST DAN TARIKH TUTUP CONTEST YE.


TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.


I blog with BE Write

14 June 2013

Stok Bekal Pertama Iffat

 Assalamualaikum..

Naik cuti sekolah je, iffat mmg dah start makan solid food. Jadi kenalah bekalkan dia dgn puri..iza mmg berazam selagi boleh, iza xnk bg iffat makan makanan yg ada gula dan garam..sampai bila?kalau ikutkan seeloknya sampai umur dua tahun kan..tp mungkin xla selama tu..as long iffat x pandai mintak makan itu ini lg..iza cuba jaga..

Jadi hari ahad tu iza pun pung pang pung pang la kt dapur siapkn puri dia..kalau ikutkan biasanya dalam 20 minit dh siap tp ni bnyk kn..so ambik masa la sikit..nk steam, then nk blend dgn tapis..pastu mcm2 jenis puri..kena buat satu2 la..


Iza buat puri keledek, lobak dgn epal..dptla 3 tray dgn 8 mangkuk dadih..alhamdulillah cukup untuk iffat makan tiga kali sehari selama 5 atau 6 hari kt umah pengasuh..

Minggu depan iza akan intro bubur dkt iffat..atas sbb tertentu..x payahla iza mention kt sini..kalau ikut hati nk tunggu tujuh bulan baru nk intro..ermmm..

So wiken ni iza pung pang pung pang masak bubur dgn puri ayam pulak la..hihi..
Cayok2 umi iffat!








I blog with BE Write

11 June 2013

Persediaan Solid Food Iffat

Assalamualaikum..

Sebenarnya dh hampir 3 minggu iffat mula makan..tp umi dia baru terhegeh2 nk citer pasal brg2 makan dia..huhu..sori..

Apa yg umi iffat perlukan? 

1. Pengupas kulit buah or sayur 
Ini mmg umi dh ada, kebetulan dh beli masa shoping kt ikea aritu...sgt best k sbb 2 minit je untuk kupas 3 biji kulit carrot..

2. Penapis
Umi beli baru sbb taknak bercampur guna dgn sedia ada..

3. Steamer microwave
Umi beli kt jusco harga lbih kurang 10 hinggit kot..x ingat,huhu..senang guna ni sbb x payah guna kukus besar gedabak tu,hihi..masuk microwave, then tunggu je sampai masak.

4. Blender

Umi beli blender sebijik macam ni..harga rm180.. Pun beli kt jusco..so bila dh tak guna untuk blend makanan iffat..blender ni jadik hak mutlak umi la..haha..

5. Ice tray
Umi beli ice tray sebijik macam ni..panjang2.. Umi main ambik je masa kt jusco..ingtkn bentuk cube..rupanya..panjang..guna je la..sama je pun, hihi..orang bekerja kena ada ni..untuk buat stok awal banyak2..umi xde masa dan x rajin nk masak setiap hari..huhu..sori iffat..

6. Set pinggan baby
Xde gambar..sori..huhu..tapi sebenarnya..xde pun xpe kot..umi pakai mangkuk yg ada, pastu guna sudu kfc tu..ha..senang..Cawan pun guna cawan biasa,hihi..

7. Napkin plastik..
Pakai napkin plastik ni sng..lps pakai terus basuh dan sidai..next makan dh boleh guna semula..
 
8. Food chart

Food chart ni umi print pastu tepek kat peti ais..study dan ingt apa yg iffat boleh makan bila dah masuk 6 bulan..

9. Buku resepi

Buku ni umi beli online, baby 1st rm 10.. NCC tu rm17..berbaloi la beli..murah, pastu bnyk resepi..tp umi baru try resepi puri je..hahahaha..

Oke..tu je rasanya preparation umi untuk bg solid food kat iffat..
Meh tepek sekeping gamba iffat tgh mkn


Tgok gamba..oke..umi sayang iffat!


I blog with BE Write

7 June 2013

Iffat 6 bulan

Wahhh..lama sungguh x hapdate..6 bulan k..sbb apa..iza pun xtau..haha..boleh gitu..

Oke, jom hapdate laju2 sementara ada mood ni..

Iffat 6 bulan..apa yg iffat dh pandai?? 

1. Iffat dh pandai terlentang sendiri, tp kdg2 dia mcm lupa dia dh pandai..masih lg ngek2 kalu dh tiarap mintak tolong terlentangkn semula..

2. Iffat dh boleh angkat dada dia tinggi sikit nk masuk fasa merangkak plak..tp ni kdg2 je dia buat..

3. Iffat dh pandai makan..haha..ye la, baru ajarkn masuk 6 bulan..dan makanan febret dia puri keledek..nganga je kalu sua sudu..

3. Iffat dh boleh ambik apa2 je barang yg kita bg pada dia..menan, plastik, kertas..pastu dia buat apa?? Masuk mulut nk makan..umi dia tensi kalu part ni..

4. Dh pandai ckp abubububu.. Panggil abi dia ke?agaknya kot..hihi

5. Dh boleh paling ke arah kita bila panggil nama dia walau kita jauh 10 meter dr dia..

6. Sgt suka kalu orang nk dukung dia..suala tgn kt dia, kompem tgn dia terkepak2 mintak ambik..

7. Suka mandi!!! Dia dh tau, kalu umi abi bukak baju dia, mesti mandi..terangkat2 badan dia x sabo nk mandi..pastu masuk bilik air, jakun nk main air,haha..

 
Iffat tgh mkn puri keledek

Lapooo agaknya..mkn kertas xm student umi

Suka main kaki

Anak abi ni!

#umi abi sayang iffat