SAYA SAYANG MEREKA

31 December 2012

2 perkara terindah 2012

Assalamualaikum..

2 perkara terindah 2012..

1. 3 Mac: Jadi isteri kepada AMRI SYAH BIN ARSHAD
2. 25 November: Jadi umi kepada AMZAR IFFAT BIN AMRI SYAH

SYUKUR ALHAMDULILLAH..

26 December 2012

Check up Iffat 1 bulan

Assalamualaikum..

Cerita 1

Sebenarnya semalam iffat dh cukup sebulan.tp disebabkan semalam cuti, so checkup postpone hari ini.. Bfore pergi checkup kt klinik desa, kami pergi kk dulu untuk cek kuning iffat. Dan resultnya 9.7. Alhamdulillah, rujuk nurse dan dia kata dh xde kuning dan dh boeh stop cek.

Cerita 2

Sampai klinik desa dalam kul 11.15 dan jumpa nurse dalam 11.40. Mula2 timbang iffat dan ambil panjang badan. Pastu timbang berat umi iffat. Ambil hb. Nurse terang pasal perancangan keluarga. Iffat cucuk hepatitis B.

Berat iffat = 4.1 kg (lahir =3.01kg)
Panjang = 52 cm (lahir =48 cm)
Berat umi = 45.3 kg
Hb umi = 13.5
Perancangan keluarga = pil perancang

Then, kena pergi kk semula sbb umo sebulan mmg kena jumpa doktor.
Checkup iffat lepas ni adalah pada 30 jan dan umi pada 23 jan, untuk ambil pil perancang.

Cerita 3

Jumpa doktor kt kk, doktor tgok mcm ada kuning lg kt muka iffat, dan suh kami cek kuning lg hari jumaat, haddowww..malas sungguh nk p kk lg. Kemudian dia tgok hematoma iffat, dan pelik napa dah sebulan tp masih x surut. Dia suh kami refer pakar, dr. Fatimah. Tp dia xde, so kena dtg lg 3 or 4 hb jan.

Umi berdoa semoga hematoma iffat hanyala hematoma biasa, yang akan surut x lama lg, aminnnn..


25 December 2012

Persediaan bf iffat dua tahun


Assalamualaikum..

Iza berazam untuk breastfeed Iffat sampai usianya 2 tahun..so ada beberapa kelengkapan yg iza perlukan dalam menjayakan misi ni..hehehhh

1.Elctric and manual breastpump
2.Storage bottle
3.Sterilizer
4.Warmer
5.Cooler bag
6.Ice pack
Tiada dalam gambar
7.Nursing dress
8.Nursing bra

Dan paling penting adalah SOKONGAN SUAMI..
Semoga niat baik ini dipermudahkan ALLAH dan banyakla susu untuk si kecil iffat nant..aminnn




12 December 2012

Pengalaman bersalin part 3

Assalamualaikum..

Sory sgt2 ingt nk wat 2 entry je, tp bila update pakai ipad, xleh tulis panjang2..so ni entry yg ketiga dan terakhir unt part ni..

Bila dh siap proses jahitan tu, iza dibawa ke wad, masa ni mmg mamai2 la, mayb effect ubat thn sakit tu kot..ditolak atas troli sambil bby ada dkt sebelah..masa ni mmg duk tgok je muka baby..bestnya rasa..rupanya baby ni la yg ada dlm perut iza selama ni..alhamdulillah iza satu mlm je duk dkt wad..esoknya dh boleh balik..tp sebelum tu kena seluk lg sekali tau, untuk cek jahitan tu terbuka ke tak..tp dun wory, dgn teknik yg sama..tak rasa sakit pun..so jgn risau kena seluk ye :)

Before iza habiskn entry pengalaman bersalin ni, iza nk share some tips yg mana iza rasa dpt membantu korg bila nk bersalin nant..dan iza bersyukur sbb ALLAH permudahkan iza bersalin..sampai sekarang iza tertanya2 sendiri, apa yg iza dh buat smpi ALLAH mudahkan begitu sekali..sakit yg sekejap cuma..tp kena sentiasa ingt, ALLAH mudahkn yg ini, mungkin akan ada ujian yg akan diberi kemudian..wallahualammm..

Ni beberapa perkara yg iza buat before iza bersalin yg iza percaya memudahkan proses kelahiran..

1. Banyakkn berjalan
Iza seorg guru, so masa sesi persekolahan mmgla sgt bnyk bergerak..sekolah pulak besar, 4 tingkat..sehari tu adala 5 6 kali naik turun tangga..bila masuk 36 minggu je mmg dh ada yg menegur, perut dh turun..so bila perut dh turun, insyaAllah mudah bersalin.

2. Hubungan suami isteri
Hihi..malu sebenarnya nk share part yg ini tp bila anggap ia satu ilmu yg patot dikongsikn, so letak tepila malu tu..betol la org tua2 kata, kalu kita selalu bersama dgn suami, insyaALLAH mudah unt. bersalin. walaupun dh dkt dgn due, jgnla bimbang untuk bersama suami..sbb ia membantu bukak jalan dn ada 'sesuatu dlm air mani sumi yg membantu percepatkn proses bersalin..ni suami iza yg bgtau, hihi..Kalu rasa x yakin, rajin2 la tanya cik google..

3. Minum minyak kelapa
Iza minum minyak kelapa dara yg beli dari tanamera..1 camca setiap hari.tp iza start minum lmbat.minggu 38 baru iza minum, maksudnya cuma seminggu je la iza minum tu..kenapa lmbt?sbb ingtkn vco tu x sedap, takot muntah lepas minum..tp bila fikir untuk kebaikan..minumla jugak..rupa2nya xde rasa apa pun, cuma bau mcm sagun tu je ha..nyesal x minum awal,huuuu..

4. Minum air zamzam
Iza tak buat air selusuh, so sepanjang kt wad bfore bersalin tu minum air zamzam je la..kita tahu air zamzam bnyk khasiatnya kn :)

5. Keberkatan suami
RASANYA inila agaknya penyebab utama kenapa ALLAH permudahkn segalanya..iza bertuah dpt suami yg pemaaf..ingt lg, kalu setiap kali ada buat salah dgn suami..mest ckp mcm ni "abg jgnla marah ayg, nant ayg susah nk beranak"..sambil buat muka sedih, hhi..alhamdulillah mungkin suami x simpan dlm hati ksalahan yg iza buat tu..lpas tu suami rajin buat solat hajat dan tahajud, mohon isterinya ini mudah masa bersalin..syukur sgt2..TERIMA KASIH ABG..
"kalau dulu sebelum kawin, keberkatan dtg dr ibu bapa, tp lepas kawin, keberkaan dtg dr suami"..

6. Teknik pernafasan
Alhamdulillah, ada kawan share psl teknik pernafasan masa nk bersalin dan mmg ia sgt membantu..kalau teknik pernafasan kita betul, insyaALLAH rasa sakit tu akan kurang..korg tryla google teknik pernafasan, ia ada 4 steps dan try praktik kn dulu..

Cukupla iza share stakat ni dulu..lps ni mayb akan cerita pasal pengalaman berpantang atau kronologi anak kena jaundice..

Pengalaman bersalin part 2


Assalamualaikum..


Oke, sambung entry yg sblum ni ye..sementara tunggu nk masuk labour room tu, jumpa suami jap sbbnya nurse mintak semua baju baby tp dia xtau selimut yg mana..so umi ni jugakla yg mencariknya, nasib masa ni sakit x teruk lg..nurse pun ada suruh mkn sbb iza bgtau x mkn lg..lepas tu duduk skjp dgn suami, telan 2 keping biskut chipsmore, satu kotak air milo dgn sikit air zamzam..dgn harapan dpt bg tenaga masa nk  bersalin nant..dh siap tu masukla semula bilik saringan..org nk bersalin ni mmg diberi layanan istimewa kn, g labour room pun dihantar pakai kerusi roda, hikss..ingt lg labour room iza no.10. alhamdulillah dpt bilik sorg..sempat lg tanya dkt nurse, "dkt sini ke sy bersalin nant?".

Dalam pukul 4.45, contraction datang dalam 2 ke 3 minit..sakit contraction ni mmg 1st time rasa..x pernah lg rasa mcm tu sblm ni..buat nafas kita x teratur, buat kita mcm x reti nk bernafas..masa ni mulut mmg sentiasa baca doa nabi yunus..lepas tu dtg plak nurse nk masuk kn air dkt tgn..masa dia cucuk tu mmg double sakit la..dgn sakit contraction lg..tp tahan je.then dia pasang ctg kot..iza jeling2 jugak mesin kt sblh kanan iza tu..nmpk ada bacaan 140+-. Pastu assume, agaknya tu denyut jantung bby kot..

Kemudian dtg doktor pompuan india, muda..bgtau nk masukn tiub kencing..aduyai, xtau dia buat apa kt miss v, tp rasa mcm miss v tu dicucuk jarum, stkt ni, itula yg pling sakit, nyilu..Dan lepas tu, dia tekan2 perut bg kluarkn air kencing lalu tiub..rasala air kencing tu keluar, tp rasa x puas sbb iza mcm nk terkencing bnyk je..last2 kencing je atas cadar tu..bnyk..mayb air ketuban skali sbb dia dh pecahkn bfore tu..   

Then, suami masuk..lega bila dia dh ada kt sebelah..sempat lg pesan kt suami nant
tolg buatkn solat hajat..kt dlm bilik tu pun xpe..tp masa ni ni ckp pun dh x larat, sbb thn sakit..suami sempat bacakn yasin 1 kali..dh selesai tu mintak suami telefon kn mak bgtau iza nk bersalin. Suami ckp, mak nangis bila dia bgtau tu..huhu..kalu iza yg bgtau sendiri, kompem iza pun nangis sekali..mak dgn anak, sama je, dua dua kememeh, hihi..mak mertua plak, suami kata akan telefon nant..

Start 5.30 bgtau doktor contraction dh kerap, dia check dan kata bukaan dh 6 cm..dan jangkaan bersalin 2 3 jam lg..lepas tu nurse masukn ubat thn sakit kt bontot..masa ni pegang tgn suami..rasanya x sakit sgt..pukul 5.45 tiba2 rasa nk teran, kali ketiga rasa nk teran suruh suami bgtau nurse..nurse pun suruh teran..

Dia bgtau dh nmpk kepala baby..suruh suami tgok skali..bila diorg sume dh ready, nurse suruh tgn iza pegang buku lali..then dia suruh teran..bermula la sesi teran meneran..ambik nafas ikut mulut, then teran sekuat dan selama yg boleh..tp nafas iza x cukup panjang..bila ambil nafas semula, bby masuk dlm balik..tp nurse dgn suami x putus2 bg semangat.."oke2 pushhh, baguss..push lg.."..then nurse ckp, "sy gunting sikit ye"..iza ye kn aje dalam hati..terasa tiga kali dia gunting..tp yg ni x sakit sgt..suami kata bila kepala baby dh keluar, nurse tarik guna 4 tgn (2 orang nurse) untuk keluarkan bby..mayb bimbang kalau lmbt, lemas plak nant..iza x rasa pun baby dh selamat keluar sampaila di bgtau nurse yg bby dh keluar..nurse tu ckp lg "assalamualaikum"..hihi..lama gak baby senyap, x dengar suara dia..dia start nangis bila nurse masukn tiub dlm mulut dia untuk sedut segala kotoran..Baby lahir jam 6.12 ptg..

Perasaan masa tu?x percaya kot dh berjaya melahirkan seorang hamba ALLAH kt dunia ni..perasaan lega, bersyukur itu mmg ada, sbb dh selamat hadapi semua tu..alhamdulillah..nurse angkat bby tunjuk kt iza sambil tnya jantina baby tu dan iza bgtau boy..nurse suruh suami ambil wuduk untuk azankn baby..masa dgr suami azan tu rasa touching dan bangga sbb berjaya bg dia zuriat pelengkap hidup kami..bila dh selesai semua, suami disuruh keluar, dan baby plak xtau dibawa ke mana, mayb untuk dibersihkan..

Now turn untuk jahit menjahit plak..mula2 dia bius, tp rasa benang tu lalu daging kita mmg terasa cuma x sakit..sambil dia jahit, dia akan tekan miss v untuk kuarkan darah kotor..part yg ni sumpah sakit..lebih sakit dari meneran nk beranak..iza sampai pegang besi kt tepi tu, genggam kuat, 2 e kali mengerang..siap tanya nurse ada masukn something ke dlm lubang tu sbb sakit sgt mcm ada dimasukn sesuatu..tp nurse kata xde..lama jugak la proses jahitan tu..lebih 15 minit..

11 December 2012

Pengalaman bersalin part 1

Assalamualaikum semua..

Kali ni iza nk share pengalaman melahirkan si kecil AMZAR IFFAT..sblm ni baca pengalaman org lain je kn ;)

Bismillahirrahmanirrahim..

25.11.12 (Ahad) - 39w1d

Iza bgn lmbt hari tu..almaklumla, cuti skola..xde apa nk buat (dasar pemalas), haha...bgn2, lepak dpn tv sekejap dgn suami..pastu g buat breakfast..dalam kul 10.30 jugak rasanya..goreng jemput2 bawang adabi je..masa ni dh mula rasa sakit perut, rasa mcm sakit senggugut..sementara tunggu jemput2 tu masak, duduk sekejap..sbb nk redakan sakit..masa tu pikir, mayb sakit perut sbb lapar, yela sarapan lmbtkn, kalu kerja, biasa kul 8 dh sarapan..pastu pernah sekali masa 36 minggu, tgh2 malam rasa mcm contraction, ingt dh nk beranak, pastu suami gorengkan nuget, makan..terus hilang sakit..rupa2 nya sakit sbb lapar,hiiii..

Dh habis mkn jemput2 tu rasa sakit tak hilang lagi..last2 masuk bilik, sambung tido..sbb ingt sebelum ni, kalau kena senggugut pastu nk hilangkannya mesti tido..bila bgn, insyaALLAH hilang..tp ni dh bgn semula pun, sakit tu tak hilang lg..masa ni tak bgtau lg kt suami, sbb takot false alarm je..

Pastu bgn g mandi..masa mandi ni la nmpk ada cecair keluar dari miss v..ingtkn keputihan, tp bkn sbb ia cair dan menitis-nitis..oke, masa ni cool lg..lps mandi ni lah baru bgtahu suami ada leaking..then dia tgok dan ckp itu air ketuban dan terus ajak g hospital..Tp ckp dgn dia nk solat zohor  dulu..dalam solat tu masa sujud terakhir doa pad Dia moga dipermudahkan dan selamat semuanya..

Then siap2 sume, tgok checklist apa lg brg yg tertinggal, ambil..pastu minum minyak vco tanamera satu camca dgn air zamzam..ingtkn nk g mkn dulu sbb x lunch lg tp pernah terbaca kalu air ketuban dh pecah, dh xleh mkn..bimbang muntah semula..so terusla gerak ke HSI..tp dalam hati bimbang gak, takot xde tenaga nk teran nant..gulp

Sampai HSI pukul 2.45 terus pergi daftar kt bilik saringan. Then nurse suruh masuk, tukar kain kepada kain batik dan tanggalkan underwear..dh siap semua tu doktor suruh baring atas katil..dalam 10 minit baring, doktor mintak pindah katil lain plak. Tgok2 cadar yg baring td dh basah dgn air ketuban. Bgtahu dkt nurse, ckp cadar dh basah, tp dia ckp xpe..Dalam pukul 3.30 barula doktor dtg nk cek bukaan..doktor lelaki india plak tu, huhu..tp dh redha, hospital kerajaan kn, kita xkn jangka siapa yg akan cek bukaan kita..

Sblum dia cek tu, mmg dia minta izin dulu dan dia suruh tarik nafas..ye..tarik nafasssss..dn doktor ckp dh ada bukaan..iza tanya berapa, barula dia ckp 4 cm..oke, legaaa..sebab pada iza, bukaan tu dh agak besar..hihi..rasa kena seluk? alhamdulillah x sakit..mayb sbb teknik pernafasan, dh ada air ketuban dan doktor yg buat tu pun dia buat dengan lembut kot..lepas tu doktor kata dh boleh masuk labour room..tanya kt doktor, boleh mkn x..tau apa doktor kata?dia kata seeloknya x boleh sbb kalau operate nant kena puasa..sudahhhhh, iza nk bersalin normal..xmoh operate..

then siap2 la tukar baju hospital dan tunggu unt dibawa ke labour room..Oke, untuk cerita kt labour room, iza buat entry lain plak ye..sbb yg ni pun dh panjang sgt..penat nant korg nk baca..sory..c u n thnx for reading...