SAYA SAYANG MEREKA

30 November 2012

Sy dh dpt baby :)

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillahhh..iza dh selamat melahirkan baby boy pd 25 hb 11 yg lepas ni..pukul 6.12 ptg..bersalin secara normal di Hospital Sultan Ismail, JB. Umi dan baby,kedua-duanya selamat..cuma skang baby kena tahan kat wad sbb jaundice.hopefuly hari ni dh leh discharged..doakan ye kawan2 blogger semua :)

22 November 2012

tak puas hati checkup kat kk..

assalamualaikum..

hari isnin baru ni, 19hb iza pergi checkup mcm biasa kat klinik ibu dan anak kangkar..mmg tmpt iza checkup pun..appoinment kul 10 pagi tp iza pergi kul 3 ptg..sbb suami nk teman ptg tu..pastu tunggu agak lama jugakla sampai kul 5 baru dpt jumpa nurse untuk cekup..klinik dh nk kosong..nurse tu pun x ckp bnyk, agaknya nk cpt balik kn..dia just ukur tinggi rahim dgn dgar cek jantung..so mmg x puas hati la..iza patutnya dh masuk 38 minggu..tp bila dia ukur tinggi rahim baru 36cm..iza x rasa dia ukur betol2, iza rasa dia just total up 2 dari tinggi rahim 2 minggu sebelum ni iaitu 34cm..iza skang dh masuk 38 minggu dan iza mengharapkan dia bg nasihat, cek betul2..bgtau anggaran bila iza akan bersalin..due date dh dkt, tp dia xde nasihat apa2..frust sgt..dh la kita ni risau bile baby nk keluar..

so, bincang dgn suami..we decide g klinik swasta..hari ni g klinik swasta, klinik roswati kt setia indah..mintak dia tolong cek kan berat baby,jantung dgn level air ketuban..bab air ketuban ni iza paling risau..cukup ke tidak..sbb mmg x pernah cek..so doktor cek dan bgtau..

saiz baby = 38w 3d
berat baby = 2.59kg..[hihi, ringannya anak umi, patotla umi boleh jalan laju lg ;) ]
level air ketuban = 12+
jantung baby = oke..

doktor try tgok gender baby, tp x nmpk sbb baby tgh lipat kaki dan tutup bhgn yg itu..xpela, kami x kisah..dan sekarang barula lega..dan yg penting kalu baby tak keluar 10 hari dari due date, terus pergi hospital..

dan alhamdulillahhh..sekarang lega... :)


21 November 2012

set berpantang

assalamualaikum..

this time iza nk share set berpantang yang menjadi pilihan hati ini, hihi..ada dua..satu untuk luaran dan satu lagi untuk dalaman..untuk luaran, iza pilih set berpantang tanamera..dan untuk dalaman, iza guna set berpantang shaklee. kena ada dua2 ni, barula boleh sembuh luar dan dalam, insyaALLAH..

kenapa iza pilih dua set berpantang ni? first, sbb mmg xnk guna jamu..sekarang ni, tendency untuk anak kena jaundice sgt tinggi lagi2 iza ni jenis darah o positif..tp bukanla iza mintak dia kena jaundice, hanya sbg langkah berjaga2..sbb bile anak ada jaundice, automatically si ibu kena stop mkn jamu.. kalau tak anak tu nant akan panas..so kalu beli jamu, then x mkn, kan membazir namanya tu, jamu pulak harga beratus2..adeh..

bila difikir2kan..iza amik la tanamera..sbb ia hanya untuk luaran sahaja, dan kalu ada pun teh herba untuk diminum..then tercarik2 jugak ubat untuk penyembuhan bahagian dalaman, dan lepas dah puas survey, jumpala set berpantang shaklee ni..special set berpantang ni sbb boleh dimakan even anak ada jaundice..dan alhamdulillah, stakat ni iza xde masalah untuk makan pil2 bagai..harap2 nant habisla segala ubat2 tu..dan kalau ada good effect pas mkn nant, mmg iza bercadang nk teruskan pengambilan vitamin2 tu..

orait..untuk set berpantang tanamera, iza beli secara pos direct dari website Tanamera..costly rm 360 include postage..bila kita dah buat pembayaran, mereka akan call untuk confirmation dahulu, then baru barang akan dipos..

penghantaran menggunakan skynet dan packaging yang kemas serta selamat..



ada 11 items

untuk set berpantang shaklee pulak, iza ambil yang trial pek.. ada vitalea, vitamin c, zinc dan b complex..yang ni harganya rm100..then iza topup juga dgn ostematrix (rm49), yang ni untuk mengelakkan sembelit, since iza ada mengalaminya masa dalam pregnant, so bersiap sediala takut mengalaminya masa pantang jugak nanti..other than that, iza ada amik ESP (harga promo rm120) yang ni untuk milk booster..tp skang ni iza bg mak pakai dulu sbb ESP ni pun boleh jugak dijadikan sbg supplement untuk org2 yang dah lanjut usianya..nant masa pantang kt rumah mak, boleh la try sikit..kalu betul2 berkesan sbg milk booster, baru oder lg..


siap dapat tupperware dgn cawan lg, terbaikla :)

iza beli set berpantang shaklee ni dari SuperMak Shoppe..panghantaran juga menggunakan skynet..

so totally set berpantang iza costly..tanamera + shaklee = rm360 + rm279 = rm639..hihi..agak mahal, tp ini bukan niat nk menunjuk, cuma apa salahnya kita belanja dan reward diri kita selepas kita dah bersusah2 untuk 9 bulan mengandungkn si baby ni..ye tak? :)



20 November 2012

ohhh..sedapnye durian creepe nih!!!

assalamualaikum semua..

alhamdulillah..dapat jugak iza merasa durian creepe bfore bb dalam perut ni keluar..sedap rupanya durian creepe ni..sebelum ni asyik tgok org lain update pasal durian creepe kt fb, tp masa tu berdiam diri lg, sbb tak tau nk carik kt mana kalau kt jb..sampai  la satu hari tu ternampak link org yg buat dc..terus contact dan alhamdulillah sng je nk oder dgn dia..so iza share link dia ye..rumah dia dkt taman bukit tiram..tp try la tanya dia kot2 dia boleh hantar ke tmpt yg lebih dkt dgn korang :)



"i****..bile i****nk keluar dari perut umi?? apa yg i****@umi nk mkn, semua dh dpt..keje skola umi pun dh siap..esok hari last abi jaga spm..i**** keluar la..lusa ke jumaat ke..i**** keluar la cpt2..umi dgn abi dh tak sabar nk main dgn i****..kami boring, cuti skola ni dah tak tau nk buat apa..nk jalan2 pun, umi dh tak larat.. i**** keluar la ye, xyahla duk dlm perut umi lame2..risau plak umi nant.."

i**** adalah gelaran untuk anak iza since kami dah tau gender dia :)