SAYA SAYANG MEREKA

25 September 2011

diy felt keychain -progress stage I-

dh hampir sebulan projek felt keychain ni..TAPI progress baru ciput je, atoyaiii..TAPI aku ttp nk share kt sini, hehe..

tunjuk props dulu,hehhh..
letak dlm kotak kasut je..

dh siap gunting, setakat ni ada 6 shapes..

mak yang turut gigih tolong gunting~touching


 sebahagian yang dah dijahit..


dua bijik ni je yang baru tol2 jadik,hehe..

setiap kali ada waktu lapang, benda ni la aku akan ngadap..kalu la boleh bawak semua ni g tmpt keje kn beshhhh,huhu..i wish

nota kaki: esok nk g wedding my fren gjot kt air hitam..pastu plan nk g survey barang2 kawin kt pekannya..ni 1st time nk g for wedding preps =)

TOLONGGG!!!

hye all b2b blogger n silent reader..aku nk mintak tolong sikit le, hehe..boleh x, tolong like picture kawan kita ni..

nice kn..

ekin ni b2b gak. from kedah..mcm mana korg nk like?? 
first korg like page Ministry Of ConceptualArts ..
then tolong like picture tu kt link ni..
x susah pun..=)
nyway, thnx laling2 sume ♥♥♥

20 September 2011

diy wedding

nothing to say, jom layannnnn~

 meja makan pengantin

 pelamin


 pelamin nikah

 hantaran

 candy buffet

guest book



19 September 2011

inspirasi tudung nikah

this is exactly i want!!! ni la inspirasi aku untuk tudung nikah..dh lama carik sbb lost d link..baru la ni jumpa semula..

purdah


shawl
 
veil

nk tgok d whole majlis, boleh klik sini..

18 September 2011

kursus kahwin part II

macam yang aku janji semalam, dlm post ini, aku akan share serba sedikit pasal kursus kahwin yang aku amik..mula2 pasal yuran, RM 120, tp kalau korg dh beli borangnya terlebih dulu (RM15), masa hari kursus tu korang cuma perlu bayar RM105 je..pastu bawa skali gamba passport sekeping (unt letak dlm sijil) dan fotostat ic (y ni x bawa, pun xpa)..tp ni aku share untuk kursus kahwin kt jb, maafla kalau x sama dgn daerah or negeri lain,x pasti pasal itu..


ini modul-modul yang ada dalam kursus kahwin yang aku join:
  1. ujian penilaian pengetahuan 
  2. keluarga sakinah ( ada di johor shj)
  3. pembubaran perkahwinan
  4. pengurusan konflik, stress dan perkhidmatan kaunseling
  5. prosedur mahkamah syariah
  6. akhlak & hubungan dalam keluarga
  7. pengurusan kesihatan
  8. ibadah
  9. komunikasi & pengurusan sumber keluarga
  10. aqidah
  11. munakahat
  12. prosedur perkahwinan
  13. analisis keberkesanan kursus
hari kedua kursus, hari ni.. mmg membosankan, huhu..penceramah semua straight je, rasa nk tido, dh la kt luar tu hujan je..bila aku ngantuk, kawan aku nisak le jadik mangsa aku, hehehh..kadang2 tu selamba je borak2..dia pun sama ngantuk, siap main game lg kt nset..tp kalu x borak, mmg x hilang la ngantuk tu, adeh..dh tarik2 mata tu, ngantuk jugak, hehhh.. y aku tol2 bg tumpuan, masa prosedur perkahwinan..sbb aku masih blur part tersebut dan aku mmg nk tau, jadik mmg bagi tumpuan le..hehe

 asal kursus je, mata mesti bengkak,huhu..

bila dh habis tu, leganya..dh boleh kahwin!!!yeahhhh~padahal borang nikah x isi lagi <-- perasan leh kahwin,huuuu..tp mmg lega pun, dh selesai satu perkara, alhamdulillah..pasni boleh proceed pasal borang nikah pulak,hehe..nanti nk buat satu checklist pasal nikah sahaja, insyaALLAH..

sijil kursus kahwin aku =)

nota kaki: td dh ckp kt abah, nk booking tok kadi..kalau boleh nk booking dlm minggu ni jugak,hehe..insyaALLAH..


YA ALLAH, KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KAMI, AMIN 

kursus kahwin part I

aku amik kursus kawin kt masjid sultan abu bakar, jb..mula2 plan nk g dgn incik tunang, tp lastly g dgn my fren, nisak..haha..sampai sana jam 7.35 pagi, ingtkn dh lmbat..sbb kata mula jam 7.30 kn, tp upanya start 8.45..cettt, nyesal dtg awal,huhu..tau berfoye2 tgh jalan je dulu, penat kwn tu bawak laju,hehe..

hari ni je ada 6 modul, setiap modul tu lbih kurang 1 jam lebih..modul apa, aku update penuh esok eh, fail tinggal dlm kete..y aku ingt pasal anak, keluarga, fasakh, kesihatan, mahkamah syariah..dan y paling besh pasal akhlak. nape besh??sbb penceramah dia kelakar, sgt!!!!sakit urat mulut aku asyik gelak je,haha..tp mmg besh bila dia berceramah, rasa 1 jam tu x cukup,huuuuu..kesimpulan y aku dpt dari ceramah akhlak tu, terima la pasangan kita seadanya dia..sbb apa??sbb dh mmg itu akhlaknya, jgn la mengharapkan pasangan jadi mcm apa y kita nak..sbb kita adalah kita, dan dia adalah dia =) 

banyak dpt ilmu hari ni y mana ada yang baru dan ada y recall back..pe pun semoga ia berguna masa dah berumah tangga nant,heeeee..insyaALLAH, aminnn..

nota kaki: harap2 ceramah sok, semuanya besh2 belaka,hehe..

YA ALLAH, KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KAMI, AMINNN

15 September 2011

khatam al-quran


insyaALLAH kalu xde aral, aku plan nk nikah waktu malam, selepas maghrib..then lepas selesai majlis nikah tu..nk buat majlis khatam quran pulak..tp ada sesuatu yang menjadi masalah bagi aku iaitu..mcm mana nk pegang al-quran kalu xde wuduk, sbb air sembahyang kn dh batal masa majlis akad nikah tu nant..pastu boleh ke pakai tafsir quran masa majlis khatam tu?aku was-was..

soalan ni dh lama ada dlm kepala otak aku, pastu hajat nk tanya pd ustazah, tp xtertanya-tanya sampaila hari ni,hehe..aku tanya dan mintak pendapat dia apa y terbaik dan afdal kalu nk buat majlis nikah dan khatam quran pada satu malam y sama..dan ini jawapan ustazah tu..

aku boleh buat majlis khatam quran tu selepas majlis nikah..xde masalah pakai tafsir quran pun..dan yang baru aku tahu arini,huhu..kita mmg boleh pegang kitab tafsir ni walau xde wuduk pun, tp kita x boleh langsung pegang ayat2 dalam al-quran tu..means tulisan jawi tu..mmg kita x boleh sentuh langsung..contoh dalam buku teks agama islam, mesti ada ayat al-quran bertulisan jawi..yeppp..kita x boleh sentuh ayat tersebut if xde wuduk..

huhu,nape aku baru tau nih..terasa ceteknya agama aku, agaknya dulu masa ustazah ngaja kt kelas, aku duk berangan kot,huhu..nyway, aku bersyukur..sekurang-kurangnya aku tahu skarang..dr xtau smpi bile2..dan aku nk share dkt sini dgn blogger dan jugak silent reader semua..mudah-mudahan kita dapat manfaatnya bersama..

dan persoalan aku pasal nikah + khatam quran pun dh selesai..maksudnya bolehla aku buat majlis khatam quran selepas majlis nikah, alhamdulillah~

YA ALLAH, KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KAMI



14 September 2011

janji

hari ni aku rasa nk marah je,huhu..time ngajar pun boleh blur..blank!!! mmg ada sesuatu y aku fikirkan dari pagi..sampai hari aku jdik begitu..

"jangan terlalu berpegang pada JANJI manusia..kelak kita akan kecewa..
tp peganglah pada JANJI Allah kerana janjiNYA itu pasti ~





9 September 2011

felt dh sampai!!!

hehe..balik2 keje semalam, mak bgtau kain felt y aku oder dh sampai, lega.. sbb dia post hari ahad, tp smpi hari rabu, kate pos laju,tp npe ambil masa 3 hari,tettttt..aku oder dari AL N AZ Crafts....sbb selama aku survey pasal felt ni, dia la y ofer felt n fiber paling murah..

aku oder:
poly felt (size 1/16) = 15pcs x rm 1.30 = rm 19.50
fiber = 500g x rm 2.00 = rm 10.00
postage (dr terengganu) = rm 7.30
TOTAL = rm 36.80

budget sebenar aku untuk buat gift ni rm 60.00..so aku leh save rm 23.20..yipppieeee..suka sgt sbb dpt save,hehe..

ni barang2 y aku dpt..

 poly felt

 fibre

 free gift!!!! =) 

untuk ribbon, aku akan pakai y dh ada..lebihan masa buat hantaran tunang ritu..

ni pulak antara felt crafts y menjadi contoh unt aku diy..hasil gooogle~









kalau ada y berminat nk oder..ni link facebook AL N AZ Crafts..

*wiken ni nk selongkar baju2 lama..nk cilok butang baju..nk tmbh deko kt gift tu,hehehe..bg lg comel~


5 September 2011

karaoke

korang wat karaoke x time weding korang nant??..aku xtau lg..dlm list pun aku x masuk kn lg..sbb kira2 budget mcm x cukup..tp kalo ada org nk sponsor, lain cerita..hehe..tp ada ke??tetttt..

mcm ni..td aku p beraya uma sepupu mak aku..kira uma org dh tua2 jugak la..diorg citer pasal anak2..tibala masuk bab kawin, ntah mcm mana diorg ckp la psl karaoke..org2 tua ni benanye x suka karaoke..pasang lagu kuat2..sbb diorg kata, x dengar bila bercakap sesama diorg ni..yela,masa majlis ni la nk jumpa sedara mara..cerita itu ini..tp bila ada karaoke y memekak ni..nk ckp pun smpi bertegang-tegang urat leher..x dengar masing-masing punya cerita..huhu, aku senyap je le..sbb sbg org muda,aku x kisah,hehe..aku layan je lagu2 ni..tp apa y diorg ckp tu ada betulnya..mgkin kalau nk amik xde salahnya..tp mintak org tu psg volume slow2 je..cukupla dgar buat menghibur tetamu..dan x sampai nk mmecahkn telinga diorg,hehe..

planning aku kalo xde budget, burn la lagu banyak2 dlm cd, pastu psg kt hifi..then hire la sepupu sepapat unt jaga..mmg sgt saving..sbb belanja unt karaoke ni aku percaya cecah beratus jugak kn..dan aku teringin sgt *dh teringin..sgt plak..nk hire deejay..deejay y pandai berpantun mantun..huhu..mesti lg meriah..lagu pulak aku cadang nk psg lagu2 nasyid je,supaya majlis tu nanti lbih barakah..aminnn..


*lepas ni nk survey pasal deejay plak la,hehehe..

ya ALLAH..KAU permudahkanlah urusan kami ke jalan menuju keredhaanMU..aminnn

cuti dh habis..yehaa

assalamualaikum korg!!!hehe..lamanya x update blog,rindu!!!padahal baru sminggu lbih je..sje cuti sempena cuti merdeka raya <-- haha, boleh??? =P .. *semalam genap 6 bulan lg bfore my nikah day ➳♥..

dan aku tau, aku x wish lg..


maap lmbt wish sbb sebelum raya aritu mmg xde mood nk mnulis..sibuk shoping, kemas rumah n wat kuih raya,hehe..SIBUKNYE die!!!jdik di post ni la aku dengan rasa rendah diri ingin memohon ampun dan maap andai selama aku berblog ni ada y terasa atau terguris..dan jugak mohon supaya dihalalkan segala ilmu atau apa saje y telah kita kongsikan bersama --> 0-0 k..

now..lets continue with our wedding preps!!yehaaaa..hehe..
firstly, skang tgh mencarik2 tarikh y sesuai unt attend kursus kawin..tmpt dh decide, amik kt tmpt incik tunang..tp tarikh x confirm lg sbb nk carik wiken y both of us fri,huhu..lg cepat lg bagus..sbb satu apa pun x setel lg psl urusan nikah ni..pdhal benda ni lah y pling wajib..

n 2nd..tgah tunggu kain felt..dh oder smlm n supplier tu pun dh post td,hehe..x saba nk diy felt crafts!!!sgt bosan if xde progress apa2 psl wedding ni,huhu..nmpk sgt xcited nk kahwin,keh2 =D..nant if kain felt dh smpi,aku akan share more lg k..


*hepi sbb cuti dh hbis???ni cuti dr wat preps kawin le,hehe..