SAYA SAYANG MEREKA

25 August 2011

wordless wednesday: mission completed!!!

ni la akibat cuti pada hari gaji,ngeh2..

untuk hari raya:

kasut raya by red modani
 free gift dari ambank, perodua & kluang mall :)

untuk W-Day:

creepe paper for frame flower

cat untuk bilik pengantin :)

lampu meja

tp aku hepi..sbb dapat wat sume y dirancang for today..malah dapat lebih lagi =)
---> my MISSION COMPLETED!!!








21 August 2011

diy veil: poodle fabric flower

ni nk share idea kalau nk diy veil chiffon..aku terjumpa kt blog si gaun putih yang menggunakan poodle flower untuk diy veil kahwin dia..


credit: wedding bee


kalau nk buat 2 atau 3 layer pun boleh..


credit: wedding bee

cara nak buat dia senang je..*berdasarkan dari apa y aku baca la,hehe..buat dok lagi :)..kalu nk tutorialnya boleh jalan2 kt wedding bee..

20 August 2011

diy veil

ini kain y aku beli kt jakel tampoi indah hari tu..kain unt wat shawl dgn veil..


suka sangat dgn colour hijau shawl tu..lembut je colournya..
material shawl: chiffon, harga lepas sale dpt RM9.90 semeter..
material veil: chiffon harga RM12.90 semeter..colour veil tu ada dua tone..

y ni pulak samping untuk incik tunang..RM 100 je..murah!!!save budget,hehe..
semuanya edisi budget :) 

pastu aku dh gunting kain tu untuk wat veil, shawl dgn purdah..

draf dulu bentuk veil..wat bentuk D

mak: kertas tu letak kt atas la kak..
aku: senyum je,hehe..aku x tau,aku bukan pndai pun bab jahit menjahit nih,hehe..

 snap gamba sebelum g keje,haha..

ni pulak purdah..aku gunting td lepas sahur..

pasni nk antar jahit tepi kt nani..kalu ikutkan janji dgn nani nk pos hari rabu..tp x sempat, nex wik la aku pos,huhu..pastu dalam diam rupanya nani dh siapkan inner y aku nak tu..ahad lepas lg dia dh tunjuk sample..terbaik la servis nani ni..

credit: modest modish

lepas ni nk tambah ilmu untuk diy veil ni,hehe..chayokk babe!!










18 August 2011

kasut sanding

kua dgn incik tunang masa wiken aritu, aku dh mula carik2 survey kasut kahwin..colour yang sedang bermain dlm kepala aku skang semestinya colour purple..sama dgn colour baju sanding nanti..tp tu x confirm lg..mayb nk warna cream..supaya contra sikit..xpun silver,huhu..dun know yet :0..so setiap kedai kasut y aku jumpa kt jusco tu aku masuk,hehe..baru jumpa satu kt VOIR 


pandangan sisi y buat aku jatuh cinta ♥....

ewwww..seksi x,haha..tp seksi tu menyakitkan okehh..tinggi tumit tu 3 inci..dan aku boleh bayangkn betapa pinggang aku akan sakit kalu aku pakai kasut mcm ni nant..huhu..aku mmg xboleh pakai heel lelame..komfem sakit segala2nya,hehe..*tp kalu kasut sanding flat --> x lawa pulak *gedik =P..

pastu, aku x pernah terpikir nk ada kasut nikah sehinggalah aku jumpa kasut ni kt vincci
  |  
 | 
 | 
 | 
 | 
  |  
 | 
V
huhu..CANTIK!!!!aku suka part heel dia tu...silver metallic..kelllassss gitu..tp aku tau aku xkn beli kasut nikah..sbb aku mmg xkn pakai kasut time menikah,hehe..yela..nikah kt rumah..malam plak tu..bile masa aku nk posing2 dgn kasut tu, kalau beli mmg sgt membazir..harga kasut nih 115..
*harga kasut voir = 83 hinggit..

16 August 2011

♥ majlis berbuka puasa dengan incik tunang ♥

haha..title post skema cm hape kn..

semalam, 14 ramadhan..baru aku dpt buka sama2 dgn incik tunang..kami p buka dkt piza hut jusco tebrau..smpi jusco dlm kul 5.30 trus g piza hut nk booking tmpt..tp pelayan tu kata xboleh..haishh..kalau nk booking, kena duk situ smpi buka..lg 1 jam stgah oke nk buka..boleh gila kalu duk lelama kt situ (bak kata incik tunang)..hehe.. 

tp kami masuk jugak dalam kul 6..melangu hampir setengah jam..baru oder.. 

kami makan ni je smlm <-- tipu

kami oder piza special ramadhan..piza seri kasturi LARGE punya,hehe..

 dilarang tgok waktu tgahari di bulan pose..kompem kecur..gulp~

piza besar ada 8 pieces..2 untuk aku, 3 untuk incik tunang..dan 3 lagi untuk fizi..adik incik tunang..tp sbenarnya aku mkn satu setengah je,haha..lg setengah selamat masuk dalam mulut incik tunang,hehe..aku dh x larat nk hbiskn..perut aku kecik sgt..

dalam set tu ada jugak 4 cawan sup, roti..dgn 1 pinggan kentang, sotong n udang..dpt jugak jug besar air limau fizz..

ni incik tunang tolong hidangkn sementara tunggu waktu buka,hehe*sweet!!
  
oder y ni dh banyak oke..tp incik tunang tambah oder lg --> 4 pieces ciken wing..dia x tahan tgok org dpn mkn,haha..incik tunang mmg KUAT mkn..smlm je dia mkn 3 half piza, 2 cawan sup..1 pinggan gamba atas tu ++, air 2 cawan ++..campor lg 2 ciken wings <-- MANYAKnyer..hehe..ikutla daling..janji perut kenyang n sumenye habis..
  ♥ gamba kami sebelum berbuka ♥ 

sebelum berbuka tu kami ada jalan2 kt jakel tampoi indah dulu..dapat beli sampin incik tunang dgn chiffon unt tudung aku..nant nex entry aku cite k :)


14 August 2011

apam polkadot 1st edition

sebelum ni x penah pulak terpikir nk buat apam polkadot ni..tgok org je sibuk jual kt fesbuk..tp bila tgok farlina buat, teringin plak nk buat,hehe..lagi2 bila tgok cara2 nk buatnya xde lah susah mana..kalau nk try, boleh dptkn resipi dkt sini..

and my handmade apam polkadot..tadaaaa...


rasanya..nyum2!!hehe..aku guna filling perasa buah-buahan..and kalau ikut resepi tu korang boleh dapat dalam 100 biji..sok, nk bawak sikit ke taman daya..nk bg incik tunang dgn adik dia rasa..hopefully sedapla pada tekak diorg,haha..

selamat mencuba!!


facial @ spa selasih only RM35

dh tiga kali aku pergi spa selasih ni..yep,aku mmg suka g spa ni..murahhh dan yang penting, produknya sesuai dgn kulit muka aku..ownernya kak lily..n spa ni jugak sediakn khidmat wedding planner skali..

aku baru je belajar2 nk berspa ni,hik2..overall aku baru g spa 5 kali..sekali kt kluang..then lg skali kt simpang rengam ni jugak..facial diorg cas RM50..tp last month spa y aku g ni wat jerawat kt muka aku jdik lg teruk..adehhh..kawan2 aku pun sama..ktiorang g skali haritu..pastu mmg serik la nk pergi situ lagi..taubat..

so,4 dis month aku try jugak call kak lily ni unt wat appoinment on weekend..sbb kalau bukan bulan puasa, jgn harapla wiken dpt wat facial kt sini..kompem diorg xde, sibuk siapkn pelamin untk org kawin..3 no. aku try call kak lily..tp sume xdpt..dia dh tukar nombor baru..at last, dpt no fon dia kt website ni.

spa ni mmg terbaek bg aku..first try aku wat sbb nk hilangkan jeragat kt muka..alhamdulillah, kalau dulu b4 wat facial, kalau amik gamba mesti nmpk punya jeragat tu..tp skang walu ada lg..tp ia mkin menipis..nk hilang sikit2..lega!! :)

n tujuan aku g facial harini sbb nk clearkn balik muka aku dr jerawat2 halus y naik sbb g spa lain aritu,argghhhh..hopefuly berkesan..kena tunggu 2 3 hari lg unt tgok effectnya..apa y dia wat td ek..1st dia akan cuci muka kita,then dia scrub..pastu stim..buang whiteheads..after that dia laser..masa buang whiteheads ni mmg sakit..nk kuar air mata,huhu..sbb bnyk sgt kot whitehead aku..kak lily pun ckp sbb aku dh lama x wat treatment ni..masa dia wat laser pun, sakit jugak..terangkat jugakla bdn ni menahan sakit..tp sbb nk cantik punya pasal..sakit pun redah je la mek kn..n lastly dia letak masker..

then, td dh wat appoinment siap2 4 nex two weeks..nk dtg lg..nk bg muka ni clear cpt2,bg berseri2 masa hari raya nanti,hehe..berseri ke <-- verangansss!!


10 August 2011

settle for tudung nikah!!

alhamdulillah..legaaa..akhirnya dpt jugak aku finalized veil y aku nak pakai masa nikah nant..hehe..sebelum ni duk pening kepala..xdpt bayangan sebenar veil y aku nak..

adakah..sewa veil dekat butik?? bile pakai veil butik..maknanya kena sewa bunga tepek sekali..agak2 adalah dalam RM50++ kot..nama pun sewa, bukan dpt kt kita terus, pastu kena pulang balik,huhu..burn RM50 ku..lagi satu, aku malas nk g dr 1 butik ke 1 butik duk carik veil y sesuai dgn baju nikah aku tu..mcm susah je nk jumpa..then, makan masa dgn duit minyak lg..<-- kedeknya aku!!haha..*misi terbaru ialah JIMAT!!

dan penyelesaiannya adalah..
 | 
  |  
  |  
  |  
|
|

tadaaaaaa..
cantik x???hehe..aku suka..bila pakai ni, x perlu lg pakai bunga tepek atau crown..simple..pas nikah pun nant boleh pakai inner ni semula,pastu harga dia pun murah..RM25 je,hehe..murahla kn, manik dia crowded,puas hati la kalu dpt..berminat nk tempah??boleh contact hanani rahman, aku pun stil dlm perbincangan dgn dia lg,nk mintak tolong dia jahitkan manik untk purdah nikah sekali..dan dia pun dh kata oke..thnx nani*hapy!!

then untuk tudung dgn veil, aku akan beli kain chiffon je..y tu suma boleh diy  sendiri..contoh veil y aku rasa aku boleh diy adalah mcm ni..

credit: weddingbee
hehe..letak bead kt hujung veil..simple lg??huhu..dh tu je y mampu aku wat..tp kalu aku sempat blaja, mayb akan letak kerawang2 ckit --> itu akan dipikirkan kemudian :)..

now..lega sgttt..sbb x perlu ke mana2, hanya duk dpn laptop..selesai unt veil nikah..alhamdulillah..moga urusan dgn nani dipermudahkan..insyaALLAH..

*x saba nk tunggu ahad ni, nk beli kain untuk veil dan samping nikah dgn incik tunang..hehe






7 August 2011

sedihhhh..

hari ni hampir dua kali menitiskn air mata dpn mak abah waktu berbuka td,huhu..tp tahan,jgn bg kua*malu..xtau kalu mak perasan..dan apa sebabnya,biar aku dan ALLAH saja y tahu..aku redha dan aku yakin ALLAH jadikan aku seorang manusia yang tabah dan semua ini pasti ada hikmahnya..

harapan aku kini hanya mengharapkan ini ramadhan terakhir aku rasa mcm tu ..:'(

W-reference book

kali ni nk cerita pasal buku rujukan khas aku wat unt w-day nant,hehe..sebenarnya, aku dh guna buku ni masa plan E-day aritu..then, bila E-day dh selesai (alhamdulillah)..recycle pulak buku ni unt plan w-day..apa y ada dlm buku ni??jom tgok..

1stly, aku divide dulu buku ni kpd beberapa bahagian..
  1. simpan kahwin: sumber duit unt majlis aku nant..
  2. belanja kahwin: segala belanja termasuk pelamin, doorgift, bilik pengantin etc..
  3. claim: tuntutan y aku wat in case aku guna duit aku dulu unt bli barang..hehe
  4. kira-kira: part ni mcm buku bank.catatan bila aku masuk or keluarkan duit dr bank unt beli barang kahwin..
  5. pelamin: koleksi gambar pelamin pilihan aku,hehe..
  6. hantaran: contoh gambar hantaran sebagai rujukan..
  7. tema: gambar berkaitan colour tema nikah dgn w-day aku..
  8. baju nikah: koleksi gambar contoh unt baju nikah..
  9. tudung nikah
  10. bunga tangan



bahagian last sekali adalah untuk resit-resit bg segala payment yang telah dibuat..termasuk la resit duit y dh di bank in unt booked 4 something..

unt b2b y msih blum ada buku rujukan w-day sendiri..mmg sgt digalakkan unt buat 1..ia sgt membantu, menjadikan planning kita lbih teratur sbb semuanya tercatat dalam buku tu..apa y kita nk beli, ke mana duit kita belanjakan..apa y x settle lg..dan design mcm mana y kita nk unt pelamin, bilik pengantin, hantaran or etc..

aritu siap bawak buku ni g butik pengantin unt tunjuk kt abg aziz, gtau aku nk design baju n pelamin y mcm mana, hehe..dia pun terkejut bila tgok buku ni..tp at least sngkn kerja dia sbb customer dia dh tau apa y dia nk unt w-day..tinggal discuss sikit2 je..

so, unt b2b lain..gud luck!! =)





5 August 2011

checklist W-day I

credit: pelamin.net

harini nk share checklist w-day y aku dpt dari majalah pesona pengantin bulan april 2011..hopefuly sedikit sebanyak, ia dpt membantu b2b lain untuk plan korg punya wedding..gud luck!! =)

12 bulan sebelum
  • tentukan tarikh dan waktu bernikah 
  • bajet: rendah, sederhana atau tinggi
  • lokasi majlis: hotel, dewan atau rumah
  • jamuan: hidang atau bufet
11 bulan sebelum
  • tetapkan tarikh nikah, sanding dan bertandang
  • ikuti kursus kahwin
  • survey pakaian pengantin
  • beli barang hantaran
10 bulan sebelum
  • pilih pengapit
  • tentukan warna tema
9 bulan sebelum
  • kumpul nama tetamu
  • pilih katering/ masak sendiri
  • pilih OP dan OV
8 bulan sebelum
  • tempah lokasi dan tarikh majlis (dewan/hotel)
  • tetapkan jumlah tetamu yang hadir
  • buat appoinment dengan doktor
7 bulan sebelum
  • tentukan pakaian perkahwinan dan aksesori
  • tentukan pakaian pengiring pengantin
  • pilih jurusolek
6 bulan sebelum
  •  tempah kad kahwin
  • hubungi kadi dan pejabat agama
  • jalani ujian darah/HIV
5 bulan sebelum
  • selesaikan urusan persandingan (bayar deposit dan try baju)
  • pilih dan tentukan kelengkapan w-day
  • tempah cenderahati tetamu atau buat sendiri
 4 bulan sebelum
  • pilih cincin kahwin
  • siapkan gubahan hantaran (tempah/ buat sendiri)
 3 bulan sebelum
  • pastikan P.A sistem lengkap
  • aturkan penginapan bg sedara dan rakan terdekat
2 bulan sebelum
  • tulis dan utus kad kahwin
  • cuba baju sanding
1 bulan sebelum
  • perawatan sebelum w-day (spa)
  • pastikan tempahan dan keperluan w-day berjalan lancar
  • pastikan aksesori  w-day sudah ada
minggu sebelum
  • berjumpa dengan urusetia majlis agar semua berjalan lancar
  • ambil perhiasan  yang ditempah
1 minggu sebelum
  • teliti perancangan w-day
  • selesaikan semua urusan kerja sebelum cuti
  • hindari konflik dan tenangkan diri
W-DAY
  • isi perut terlebih dahulu
  • mandi sebersihnya agar segar sepanjang hari
  • berdandan cantik, senyum dan berdoa segala perancangan berjalan sebaik mungkin..

kita hanya mampu merancang..tp ALLAH yang tentukan segalanya..






3 August 2011

restu (✿◠‿◠)

semalam incik tunang dh pun bg pas untuk aku menulis blog TANPA sbarang syarat..hehe..thnx daling!!♥ ♥ risau jugak kalau2 apa yang aku tulis ni wat dia terasa or terguris kn hati dia, yela..blog ni sdikit sbanyak mesti melibatkan psl dia..huhu..tp kalau dia suka, xpela..aku lg suka,hehehhh..so semalam tanya pendapat dia dan dia bgtau x kisah pun aku nk tulis apa n semuanya terpulang pd aku..*legaa!!siap pesan lg, suh wat post pasal honemun kami kt guangzhou nant,hehe..--> okeh daling..*tp kena study lu psl guangzhou, pastu baru la boleh post..

akhir kata --> thnx daling and u ever !!!  (✿◠‿◠)

1 August 2011

persalinan nikah

salam 1 ramadhan semua..sahur apa pg td?? aku sahur telur goreng dgn sambal tumis je,hehe.alhamdulillah..yang penting sahur..dpt pahala dan jugak sebagai bekalan kita di siang hari ..insyaALLAH..entry kali ni nk crita psl persalinan masa nikah nanti,hehe..baju bride n groom sekali..

sebelum tu cuci mata lu dgn keindahan ciptaan ALLAH ni..
credit: annasEaskey
cantik kan,huhu..

pe kaitan gamba heliza dengan entry kali ni..tungguuuu :p

untuk incik tunang rasanya x bnyk choice, pilihan utama mestilah baju cekak musang..

incik tunang kata dia akan hantar jahit baju tu kt tailor dkt2 area rumah dia..apek cina,hehe..dan aku pun penah tgok sampel baju yang dia jahit,kemasss..

pastu, ingt nk jahit sulam kt leher dgn kocek macam ni..*kt lengan taknak,hehe..
 credit: fmz legacy

agak2 incik tunang nak tak,haha..x tnye lg psl nih, tp mcm dh tau je jwpnnya -->TAKNAK
*tp kdg2 dia ni unpredictable jugak, ne tau angin sporting dia dtg, "oke je ayg" <-- veranganss,hehe..
apa2 tanye dia dulu k ;)

then untuk baju aku pulak, aku nak buat baju kurung moden..bahagian leher dgn badan sama mcm dlm gamba ni..
 credit: google (ampunn..x ingt gamba ni amik kt page sape)

part kain pulak, buat y lipat belakang je kot..taknak la y leret2..
*nk y biasa2 je janji lpas nikah boleh pakai baju ni lagi..wat g ngaja ke,erkkk..hehe

pastu, masa nikah nant nk selitkan sikit tema arab,hehe..tp nk selit kt mana ye..ce close up pada tgn baju dia..nk tgn kembang mcm ni,hehe..




 credit: google (also x ingt semua gamba ni dr page mana,ampunnn)

aku mmg suka baju tangan kembang,hehe..stakat ni dh ada 3 pasang dalam simpanan..

pasal tudung n veil pulak..*i like this part very much.hehe..untuk nikah nanti, beranganss nk pakai purdah mcm heliza kt atas tu,haha..cantik x??? kita tgok gamba lain pulak k..

 credit: google
credit: google
credit: vispera
 dan untuk tudung pulak, nk pakai tudung syria je mcm ni..

credit: google
simplekan,hehe..
oke, cukupla dulu crita pasal baju nikah ni,nant panjang2 korg bosan pulak..next entry akan crita detail lg pasal veil n tudung *ni x cukup detail lg,hehe..

nk siap2 untuk antar adik balik matrik kt tangkak jap lg..daaaa..